Objavljeno

Radna skupina podnijela ostavku, marginalne stranke stopirale reformu školstva

Foto: Hina

Stručnjaci na čelu najvažnije reforme hrvatskog obrazovanja podnijeli su ostavke na svoje dužnosti. Priopćio je to na današnjoj press konferenciji, Boris Jokić, voditelj skupine stručnjaka koja je radila na reformi kurikuluma za hrvatske škole, piše Telegram.

“U ovom procesu nemamo dojam da imamo podršku i povjerenje da ovaj proces vodimo dalje. Bili smo spremni na proširenje skupine, ali ne možemo pristati na političke utjecaje, bili oni slijeva ili sdesna. Struka treba biti iznad politike. Ljudi trebaju biti iznad politike. Zahtijevamo razrješenje od strane ministra Šustara i molimo ga da on ovo i prihvati”, rekao je Jokić nakon što se zahvalio svima koji su surađivali i pomagali u radu stručne skupine.

Jokić je istaknuo da struka mora biti iznad politike te upozorio na marginalne stranke koje u Hrvatskoj imaju utjecaj na vrlo važne procese. “Ona vlast koja shvati da treba prepustiti struci ove stvari dugoročno dobiva,” rekao je Jokić dodavši da je odluka radne skupine konačna i da nema više razgovora o tome, no da je spreman pružiti pomoć svima koji ovu reform nastave.

“Radi se o određenim zastupnicima u Saboru i pojedinim strankama kojima ove promjene ne odgovaraju. Mnogima smeta što su neke od njih iznjedrili djelatnici škole. To kao takvo izaziva određene otpore, a po nama je najveća vrijednost ove reforme. HRAST je jedna od tih političkih opcija”, rekao je Jokić.

Pojasnio je i spornu odluku saborskog odbora koji je donio odluku da se proširi radna skupina, što samo po sebi ne bi bilo problematično da se nije očekivalo da upravo ti novi članovi donesu odluku o tome što će se raditi.

Ekspertna radna skupina za provedbu kurikularne reforme u ponedjeljak je najavila ostavke ukoliko ih vlast ne prestane ometati u provedbi reforme, te pozvala ministra Predraga Šustara da se do srijede u 10 sati izjasni po pitanju nastavka reforme.

Ministar Šustar je press konferenciju najavio tek za petak, a iz MZOS-a je po pitanju reforme obrazovanja u utorak objavljeno priopćenje. Iz ministarstva su pozvali na nacionalni konsenzus oko sadržaja kurikulumskih dokumenata ističući da je cjelovita kurikularna reforma iznad svih grupacija i partikularnih interesa.

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja također su od ministra zatražile da se odupre političkim pritiscima i donese povijesnu odluku, te podrži rad 340 učiteljica i učitelja kroz konkretne mjere za sustavnu provedbu Cjelovite kurikularne reforme. To se, međutim, nije dogodilo.

“Ova zemlja može bolje. Živjelo obrazovanje i Hrvatska, zemlja svih građana“, zaključio je Jokić.


Povezano