Objavljeno

Queer Zagreb 2011: u potrazi za ženama

I opet Queer Zagreb donosi pregršt muških izvođača i autorskih koncepata, tako da ga mi interno već nekoliko godina zovemo Gay Art Zagreb festival.

U potrazi na queerzagreb.org za ženama u cijelih 11 dana festivala nalazimo par španjolki: Elena Cordoba – Žena sa suzom, u četvrtak 28.4. u Gavelli, i jako politična no možda za naše podneblje pre žestoka Diana Pornoterrorista (u Medici, kako stoji na medikinim stranicama ili možda Jedinstvu? kako piše u programu?) u subotu 30.4.

Našli smo i dvije talijanke, jedna je Silvia Costa, autorica polusatnog  Odmaranja Sjemena iz 2007. (na slici, 27.4. u Zagrebačkom kazalištu lutaka) i Simona Sala kao suizvođačica u predstavi Federeica Bombe ‘Pamti me’ (petak, 29.4., ZKM).

Kod filmova ne nalazimo ni jednu redateljicu dugometražnog filma kao i niti jednu priču o lezbijskoj vezi, ali možda nije do našeg brojanja, možda je do nepreglednih stranica festivala, te konstatiramo da nakon 8 izdanja, publika jednog festivala sa zaista impresivnom listom sponzora i donatora zaslužuje više user friendly stranice nego što to čini jedna fotografija cjelokupnog programa.

Filmski fokus je na Aziji, i direktor programa Zvonimir Dobrović u uvodniku piše kako će ti filmovi dati odgovor na pitanje kakav se queer gleda u Aziji. Mi se samo nadamo da queer žene u Aziji uistinu nisu toliko filmski nevidljive. Jedini od dugometražnih filmova koji nas je zainteresirao je dokumentarac Queer China, Comrade China, koji je na rasporedu u srijedu 4.5. u 21h u kinu Europa, a koji donosi pregled LGBTQ strujanja u Kini u protekle 3 dekade.

Nadalje, u službenom opisu stoji “Deveto izdanje Queer Zagreb festivala u svom tradicionalno jakom kazališnom i plesnom programu u kojem će gostovati četrdesetak umjetnika iz Italije, Španjolske, Irske, Njemačke, Francuske, SAD-a i Hrvatske još jednom će u prvi plan staviti umjetnike čije predstave propitkuju normativnost i teme seksualnog i rodnog identiteta.” Osim što najava nije rodno osviješteno sročena, što bi za jednu queer inicijativu očekivali, bar je iskrena, jer sa 4-5 žena u programu i ispada odnosom 9:1 definitivno se može reći da Queer Zagreb u prvi plan stavlja umjetnike, a u drugi umjetnice.

Festival se otvara danas, 26. travnja i traje do petka 6. svibnja s tim da su u prvom tjednu festivala na rasporedu plesne i kazališne izvedbe, a u zadnja 3 dana možete pratiti filmski program.

Koliko karte za predstave koštaju nigdje ne piše, tako da nemamo vam što više reći osim da zovete organizatore/ice i pitate ih na rezervacijeqz@gmail.com ili 091 342 51 66.

Ono što je simpa je da se Red Room (6.-8.5.) nastavlja na Queer Zagreb u Jedinstvu, i da Queer.hr ima novo ruho.


Povezano