Objavljeno

Prvi tampon kojim će se moći detektirati spolno prenosive bolesti i rak grlića maternice

Higijenski proizvodi namijenjeni osobama koje posjeduju vaginu u zadnje su vrijeme zahvaljujući modernoj tehnologiji doživjeli ogroman napredak. Osim što su u industriji koja se bavi proizvodnjom tampona i uložaka počeli sve više raditi na efikasnosti i prilagođavanju svojih proizvoda stvarnim potrebama osoba za vrijeme menstruacija, sve se više oslanjaju i na dodatne potencijale ovih proizvoda.

Nakon što je osmišljen prvi bluetooth tampon, pokretači kampanje NextGen Jane, Ridhi Tariyal i Stephen Gire, odlučili su kako je vrijeme da svijet dobije prvi ‘pametni’ tampon koji će moći detektirati spolno prenosive bolesti, ali i rak grlića maternice.

Tariyal i Gire upoznali su na Sveučilištu Harvard gdje su zajedno radili u laboratoriju za infektivne bolesti. Tijekom svog rada shvatili su da krvne stanice koje tamponi prikupe tijekom menstruacije mogu biti iskorištene za detekciju zdravstvenih problema.

Tamponi na kojima trenutno rade moći će testirati biomarkere koji u sebi sadrže informacije o plodnosti i specifičnim zdravstvenim tegobama poput endometrioze ili raka grlića maternice. Cilj je ove kampanje osnaživanje osoba kako bi preuzele kontrolu nad svojim zdravljem tako što će im se omogućiti da na vrijeme dobiju informacije o svojim tijelima. Umjesto da dogovaraju termine kod liječnika/ice gdje mogu napraviti analizu krvi, osobe će na ovaj način moći voditi brigu o svom zdravlju na mjesečnoj bazi.

„Shvatili smo da je izuzetno važno da žene imaju mogućnost saznati za eventualne zdravstvene promjene u svojim tijelima češće od jednog puta godišnje“ izjavila je Tariyal u intervjuu koji je dala za Fast Company. „Žena može dobiti spolno prenosivu bolest u bilo kojem trenutku svog života, a čekati godinu dana da bi ona bila dijagnosticirana izuzetno je opasno za zdravlje. Upravo iz tog razloga sistem se treba drastično promijeniti.“

Doktorica Dawn Harbatkin, izvršna medicinska direktorica Lyon-Martin Health Servicesa, medicinske klinike u San Francisku koja se specijalizirala za brigu o zdravlju žena, lezbijki i transrodnih osoba, smatra kako ovaj projekt može imati jako velik potencijal ukoliko uključi i kvalitetnu edukaciju.

dr. Dawn Harbatkin

„Mogućnost da osoba sama vodi brigu svome tijelu zbilja je osnažujuća, ali uz to je potrebno provesti i edukativni program na kojemu će dobiti detaljne informacije o tome tko bi se trebao redovito testirati i što zapravo znače rezultati testova.“, rekla je Harbatkin.

Osim toga, Harbatkin smatra kako bi u NextGen Jane kampanji trebali razmotriti i dodatne faktore ukoliko žele da ‘pametni’ tampon ne bude dostupan samo privilegiranim bijelim ženama koje već i sada imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Projekt bi tako trebao biti prilagođen i ostalim jezicima i kulturnim pozadinama, a cijena bi trebala biti pristupačna kako bi si tampon mogli priuštiti i osobe iz nižih društvenih slojeva. Osim toga, osudila je i činjenicu da NextGen Jane u svojim tekstovima spominje isključivo žene, ne uzimajući u obzir da bi njihov proizvod mogle koristiti i nebinarne ili transrodne osobe.

Ukoliko pokretači NextGen Jane kampanje planiraju svoj proizvod ponuditi i osobama koje nisu isključivo cis žene, u obzir trebaju uzeti i činjenicu da, primjerice, transrodni muškarci zbog hormona koje uzimaju ne bi imali nikakve koristi od ovog proizvoda.

„Kako od uzimanja testosterona vrlo često atrofiraju mišići vaginalnog tkiva, uzimanje uzorka bi kod trans muškaraca bilo izuzetno neugodno, a možda i bolno. Također, osobe koje su rodno nebinarne znaju imati vrlo pomiješane osjećaje vezane uz svoje genitalije, što bi im ovaj proizvod učinilo vrlo neprivlačnim za upotrebu.“ izjavila je Harbatkin.

Da bi ovaj proizvod bio dostupan što većem broju ljudi, doktorica Harbatkin je preporučila da u NextGen Jane-u razmotre opciju kreiranja proizvoda koji ne bi bilo potrebno gurati u unutrašnjost vagine.

NextGen Jane tim potpuno se posvetio ovom proizvodu, a očekuje se da bi do jeseni trebao izaći prvi oblik proizvoda kojim će spasiti mnoge živote, ali i pretvoriti mjesečnice u snažan izvor prikupljanja osobnih podataka. [E.H.] Bitchmedia


Povezano