Objavljeno

Prva hrvatska tužba zbog spolne diskriminacije stanodavatelja

Nataša i Sandra* odlučile su zajedno živjeti te su našle stan po povoljnoj cijeni kojeg su odlučile iznajmiti. Prije sklapanja dogovora, vlasnica je postavila pitanje: “Vi i ona djevojka koja je s vama došla pogledati stan, jeste li lezbijski par?”

Nakon pozitivnog odgovora usljedila je izjava “Moram o svemu razmislit”. Nataša je poslije nazvala, i gospođa joj je rekla da je odlučila stan iznajmiti “dobrom, mirnom studentu koji vikendom putuje doma”, nakon upita je li to jedini razlog zbog kojega im ne želi iznajmiti stan, gospođa odgovora “Uglavnom” i dodaje “ mi smo liberalna, demokratska, ljevičarska obitelj, ali ništa od stana”, prenosi Jutarnji List.

Vrijedi dodati kako su kasnije i iz redakcije Jutarnjeg lista te Natašina prijateljica zvali za isti oglas, i stan je bio slobodan.

Nataša i Sandra odlučile su podignuti tužbu zbog diskriminacije i obratile su se udruženju Zagreb Pride. Glavna im je motivacija za tužbu da osvijeste unajmljivače da imaju prava, kao i da iznajmljivači shvate da ne mogu tako diskriminirati potencijalne podstanare, kaže zagrebačka studentica prava Sandra.

“Svake se godine u vrijeme Povorke ponosa razviju rasprave u kojima nam se spočitava da nemamo zbog čega izlaziti na ulice kada imamo sva prava. Ovo je tipičan primjer kako se naša prava svakodnevno krše”, smatra Sandra.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić objašnjava da najmodavci čije su odluke o iznajmljivanju stana uvjetovane činjenicom da su mogući najmoprimci homoseksualne orijentacije (ili određenog spola ili neke etničke skupine) krše jamstvo zabrane diskriminacije u pristupu tržišnim uslugama. Ljubičić navodi da bi u sudskom sporu najmodavki bilo “izuzetno teško dokazati kako stan nije iznajmila djevojkama iz razloga koji ni na koji način nije vezan uz njihovu spolnu orijentaciju” s obzirom na to da je negativnu odluku donijela nakon što je doznala da su u vezi te zato što je stan još uvijek prazan, iako je najavila da će biti iznajmljen.

Zagreb Pride je dosad dobio četiri pritužbe osoba koje su bile diskriminirane kao podstanari, no ovo je prvi put da je netko spreman ići na sud, istaknuo je Marko Jurčićiz Zagreb Pridea, koji će djevojkama angažirati odvjetnika. Jutarnji list…

*Imena su izmijenjena jer su djevojke odlučile da neće ići u javnost s imenom i prezimenom kako ne bi eventualno postale mete nasilnika.


Povezano