Objavljeno

Japanska organizacija osigurava smještaj za samohrane majke

Oko devet milijuna domova u Japanu stoji prazno, a više od polovice samohranih majki živi u siromaštvu. Humanitarna organizacija Little Ones stoga je inicirala akciju kojom napuštene stanove pretvara u pristupačne stambene jedinice.

U posljednjih nekoliko godina tako su osigurali smještaj za više od 200 samohranih majki u Tokiju, Osaki i Chibi, a stanarke obično plaćaju najam 20 posto manje od prosjeka, što je veliko olakšanje u gradovima u kojima stanovanje postaje sve skuplje.

Rastuća stopa razvoda, kultura sramote i činjenica da japanski sudovi ne priznaju zajedničko skrbništvo dodatno pogoršavaju probleme samohranih majki u Japanu. Procjenjuje se da ih gotovo polovica živi u siromaštvu.

Organizacija Little Ones pronalazi vlasnike slobodnih kuća i pomaže im da se prijave za državne potpore za financiranje radova na obnovi prostora, a vlasnici zatim pristaju iznajmljivati nekretnine po povoljnoj cijeni stanarima s niskim primanjima, uključujući samohrane majke, beskućnike te osobe s invaliditetom. H-alter


Povezano