Objavljeno

IDAHOT 2017. u znaku obitelji

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), koji ima za cilj koordinirati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki, homoseksualaca i transrodnih osoba u svijetu. IDAHOT se formalno obilježava 17. svibnja, na dan kada je 1992. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti. 

Ove godine u fokusu IDAHOT-a su obitelji, odnosno uloga majki, očeva, braće, sestara i sl. u životima LGBTIQ osoba te same LGBTIQ, odnosno dugine obitelji. Unatoč tome što su napredne zapadne zemlje polako počele legalizirati istospolne brakove te aktivno raditi na suzbijanju disrkiminacije s kojom se LGBTIQ osobe susreću u obitelji, školama, na poslu i općenito u javnom životu, činjenica je da velik broj zemalja još uvijek nije dekriminalizirao homoseksualnost, a mnoge od njih koje jesu, svojim LGBTIQ građanima i građankama ne nude zaštitu od emocionalnog i fizičkog nasilja kojem su izložene_i zbog svoje seksualnosti ili rodnog identiteta.

Upravo zato ovaj dan organizacije i udruge koje se bore za LGBTIQ ljudska prava koriste kako bi skrenule pažnju na aktualne probleme s kojima se LGBTIQ osobe sureću u svojim sredinama. Donosimo pregled nekih najznačajnijih događaja iz regije i istočne Europe.

ALBANIJA ZAHTJEVA RAVNOPRAVNOST I PRAVO NA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT

Više od 200 pripadnika_ca LGBTI zajednice, aktivista_kinja civilnog društva i njihovih podržavatelja_ica iz Albanije i regije prošle se subote okupilo na biciklističkom prosvjedu za LGBTI prava u Albaniji. Unatoč tome što se do samog prosvjeda nagađalo hoće li anti-prosvjed zaustaviti vožnju, to se srećom nije dogodilo te je prosvjed prošao bez ikakvog incidenta.

LGBTI aktivist Kristi Pinderi za Historia Ime je kazao: „Imali smo dvije opcije, jedna je bila krenuti prema umjetnom jezeru i završiti u zoološkom vrtu, a druga je bila ostati kod kuće. Izabrali smo treću opciju i nastavili sa svojim planom, jer LGBTI zajednica ne može se čitav svoj život skrivati.“

Ovogodišnja poruka povorke bila je ‘Vrijeme obećanja je završilo’, a njome su aktivisti_kinje iznijeli zahtjev za konkretnim akcijama protiv diskriminacije LGBTI osoba u Albaniji.

Aktivistkinja za LGBTI prava, Xheni Karaj, kazala je kako ovaj događaj nije zabava, niti party, već politički protest. “Naša Parada nije organizirana kao zabava, već kao politička akcija. Politička akcija koja ove godine ljudima želi pokazati da je prošlo vrijeme obećanja te kako je došlo vrijeme za konkretne rezultate.”

Tijekom vožnje, povorka se zaustavila ispred Albanskog parlamenta, gdje je zatražila ravnopravnost i dostojanstvo u društvu.

“Danas smo ovdje kao svjesni građani koji žele podići glas protiv bilo kakve vrste nepravde te zatražiti ravnopravnost i dostojanstvo u ovom društvu, koje nam ova Vlada još uvijek nije osigurala.” kazala je Bora Mema, aktivistkinja pokreta ‘Për Universitetin’ (Za Sveučilište).

Ovogodišnja novost je da je Paradu u Albaniji prvi put većinski činilo stanovništvo Albanije.

U UKRAJINSKOJ ZAPORIŽŽIJI PRVI JAVNI FLASHMOB ZAVRŠIO NASILJEM

Kako je Ukrajina ove godine bila domaćin Eurosonga, lokalne LGBT udruge i organizacije željele su to iskoristiti kako bi povećale vidljivost problema s kojima se LGBTI osobe suočavaju u Ukrajini.

Za razliku od prošle godine, ovoga su puta aktivisti i aktivistkinje odlučilie flashmob održati na otvorenom, odnosno na glavnom trgu Zaporižžije. Flashmob su organizirali_e u suradnji s kolektivom Gender Z kako bi pod geslom ‘Slavi raznolikosti’ proslavili_e različitosti te pozvali na toleranciju spram svih ljudi, bez obzira na njihovu rasnu ili etičku pripadnost, socijalni status, rodni ili seksualni identitet, HIV status te prisutnost ili odsutnost invaliditeta. Na samom kraju događanja prisutni_e su zaželjeli želje te u nebo otpustilie balone.

Nažalost, nakon što je održano mirno okupljanje ispred udruge Gender Z dogodio se napad. Dvojica neidentificiranih napadača potajnu su pratila neke od aktivista_kinja, te fizički napali dvojicu muškaraca i jednu ženu. Policija još uvijek traga za napadačima.

BOSNA I HERCEGOVINA PRUŽA OTPOR REPRESIJI

Prošle subote u Sarajevu, ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo, održao se mirni protest LGBTI osoba pod nazivom ‘Nasilje nije normalno’. Sudionicie prosvjeda tom su prilikom naveli_e kako neće odustati od svojih upozorenja na sve učestalije nasilje nad pripadnicima_ama ove populacije.

“Velika većina nas je u svom životu doživela i preživela nasilje. Pružićemo otpor dok ne bude uspostavljena jednakost u društvu. Naša zajednica je sve ujedinjenija da pruži otpor represiji. Hrabro i dignute glave se borimo protiv nasilja, ali i rasizma, homofobije i svakog drugog oblika isključivosti”, kazali su aktivisti i aktivistkinje.

Naveli su kako je borba za bolje društvo “obaveza svih nas jer mi predstavljamo one koji govore”.

“Od danas prestajemo da budemo nevidljivi i nevidljive. Uzdignute glave koračamo. Više nikada nećemo biti vreće za iživljavanje. Nasilje nije normalno. Pre nekoliko mjeseci jedna trans žena je bila zatvorena u jednoj kući i bili su joj oduzeta dokumenta. Jednog gej muškarca su roditelji primoravali da ide na psihijatru samo zato što je gej. Jednu lezbejku je otac pretukao samo zato što je lezbejka. Mene je jedan muškarac pljunuo samo zato što sam se sa devojkom držala za ruku”, poručeno je na prosvjedu.

Podsjećamo, prosvjed je organizirao Sarajevski otvoreni centar, nakon što je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo potpuno ignoriralo njihov zahtijev za prijavljivanje marša.

SRBIJA PROTESTIRA PROTIV VALA NASILJA NAD TRANSRODNIM OSOBAMA

U Beogradu se povodom IDAHOT-a danas održava niz akcija i događanja kojima je u cilju ukazati na diskriminaciju i nasilje s kojima se suočavaju LGBTI osobe u Srbiji.

Labris i Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu od 12 do 14 sati na Trgu Republike predstavnici_e svih institucija i organizacija koje su u Lokalnoj mreži puštat će balone, ispisivati poruke protiv diskriminacije i homofobije te upoznati građane_ke s radom Lokalne mreže. Nakon akcije, Labris u suradnji s Geytenom, u Svečanoj Sali na Starom dvoru, u 15 sati, organizira čitanje životnih priča LGBT osoba.

LGBT Srbija paralelno u 12 sati ispred zgrade MUP-a održava protest povodom učestalih napada na trans osobe koji su se u protekla dva tjedna dogodili u Beogradu. Na prosvjedu će se posebno naglasiti i problem neadekvatnog reagiranja policije.

HRVATSKA ODAJE POČAST GILBERTU BAKERU

Nakon što je prošle godine na Trgu bana Jelačića zapaljena zastava duginih boja, Zagreb Pride danas u 18:30 ispred Muzeja Mimara odat će počast autoru zastave, Gilbertu Bakeru, koji nas je napustio ove godine. Događaj će popratiti zvukovi hrvatske himne, zbor Domaći gosti te bubnjarke iz kolektiva Drum’n’bijes.

“Nanizali su se homofobni napadi na LGBTIQ osobe i na naša prava, kako u svijetu tako i u našoj državi. Prisjetimo se stravičnog terorističkog napada u Orlandu, zatim bacanja suzavca u klubu Super Super. Jezivih, nehumanih progona, mučenja i ubojstava gej muškaraca u Čečeniji. 

Žive_i smo svjedokinje i svjedoci porasta nasilja, diskriminacije i fašizacije koje se provodi nad nama svaki dan i upravo zato zauzimamo prostor. Podizanje naših zastava nažalost u Hrvatskoj još nije samo čin ponosa, čin je borbe za to da smo uvaženi od naše države i naših sugrađanki i sugrađana.” stoji u najavi događanja.

Piše: Emina Hermann


Povezano