Objavljeno

Protivnici pobačaja opstruiraju i blokiraju klinike za pobačaje u SAD-u

Prema godišnjem izvještaju za 2017. godinu, američke klinike za pobačaje suočile su se s brojnim opstrukcijama i blokadama od strane protivnika_ca pobačaja. 

The National Abortion Federation (NAF) na temelju mjesečnih izvještaja klinika za pobačaje izvještava o nizu akcija i protuzakonitih napora protivnika pobačaja. “Izvješće je pokazalo da je došlo do općeg smanjenja vandalizma u klinikama, ali je značajan porast aktivnosti usmjerenih na ometanje usluga i zastrašivanje pacijenata/ica i pružatelja usluga. Prekršajna djela povećala su se s 247 u 2016. na 823 u 2017. godini, dok su se slučajevi opstrukcije utrostručili, a prijetnje smrću ili nasiljem gotovo su se udvostručile”, prenosi The Associated Press.

“Prosvjednici i prosvjednice osjećaju se ohrabreno političkim okruženjem i jasno im je s čime se mogu izvući”, rekla je predsjednica NAF-a, Vicki Saporta. “Žele otežati pružanje skrbi, ali izbjegavaju ekstremne oblike nasilja.”

Nekoliko je prosvjednika/ca uhićeno zbog nezakonitog stupanja na posjed prilikom organiziranih akcija protiv pobačaja u Virginiji, Michiganu i drugim državama. Prosvjednici/e su ulazili u klinike i uvjeravali pacijente/ice u svoje stavove o pobačaju te odbijali napustiti kliniku kada im je to zakonski naloženo.

Najmanje deset osoba uhićeno je prošlog svibnja kada su protivnici/e pobačaja blokirali ulaz u EMW ženski kirurški centar u Louisvilleu u Kentuckyju – posljednjoj klinici za abortus koja još uvijek radi u toj državi. Među uhićenima u Louisvilleu našao se i nacionalni direktor organizacije Operation Save America, Rusty Lee Thomas. Dok je čekao suđenje, rekao je kako bi pobačaj trebao biti zabranjen i kako sustav čini još jednu veliku nepravdu privodeći pogrešne ljude.

Citizens for a pro-life society, skupina koju vodi katolička teologinja, profesorica Monica Migliorino Miller, opisala je upade u klinike kao “čin nenasilne obrane nerođene djece od pobačaja”. Miller je bila među onima koji su uhićeni u Michiganu, a u veljači je i osuđena za ometanje posjeda.

Lara Chelian, direktorica zagovaranja i razvoja Northland Family Planning Centara, čija je jedna od tri klinike bila meta napada protivnika pobačaja, izjavila je kako su se u protekle dvije godine povećali slučajevi uznemiravanja i ometanja posjeda njihovih klinika, što je potaknulo zapošljavanje naoružanih čuvara u klinikama. Rekla je kako su česti bučni prosvjedi protivnika pobačaja rezultirali pritužbama osoblja bolnice, pacjenata_ica i lokalne zajednice, no policija svejedno nije zabranila prosvjede.

Volonterke EMW ženskog kirurškog centra u Louisvilleu, Kentucky

U studenom prošle godine zabilježen je i pokušaj bombardiranja klinike za pobačaj u Champaignu u Illinoisu, prilikom kojega se bomba postavljena u cijevi nije aktivirala. Trojica muškaraca optuženih za pokušaj ubojstva navodno su  dio militantne skupine “White Rabbits”, a optuženi su i za bombaški napad na  džamiju u Minessoti prošle godine.

Klinička bolnica u Clevelandu prijavila je više od 32.000 dolara štete zbog učestalih slučajeva razbijanja prozora na klinici.

Izvješće ne uključuje nasilni slučaj u veljači, kada je, prema tužiteljima, jedan čovjek iz Massachusettsa namjerno zabio ukradeni kamion u kliniku Planned Parenthooda u New Jerseyju, pritom ozlijedivši troje ljudi, uključujući i jednu trudnicu. 

Prijetnje napadima i vandalizam značajno povećavaju troškove klinika, ponajviše kako bi se osigurala sigurnost osoblja i objekata. Neke klinike su se suočile s dodatnim pravnim troškovima izazvanim državnim zakonima koji za cilj imaju ograničavanje pobačaja. Zbog navedenih zakonskih i financijskih izazova, broj klinika za pobačaje u SAD-u znatno se smanjio. [L.B.Apnews


Povezano