Objavljeno

Propala tužba za sramoćenje: Informacija da je Darko Pavičić osuđen za nasilje u obitelji je javni interes

Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je jutros oslobodio Antonelu Marušić, članicu redakcije portala Voxfeminae.net, optužbe za javno sramoćenje koju je protiv nje pokrenuo (sad već bivši) kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić u prosincu 2013. godine radi teksta objavljenog 4. studenog: Darko Pavičić, medijski pobočnik Željke Markić osuđivani je obiteljski zlostavljač.

U tekstu su objavljeni detalji pravomoćne presude koju je Prekršajni sud u Samoboru protiv njega donio zbog fizičkog i psihičkog nasilja nad suprugom Tatjanom Pavičić.

Marijan Bertalanič, sudac Općinskog kaznenog suda, zaključio je u obrazloženju presude da je objava ove informacije bila u javnom interesu, jer je “Pavičić kao kolumnist velikog dnevnog lista javna osoba pa s obzirom na tu činjenicu novinari imaju pravo o ovako specifičnim temama objavljivati takve informacije za koje se pokazalo da su istinite”.

U svojoj završnoj riječi odvjetnica Vanja Jurić dostavila je sudu i mišljenje Hrvatskog novinarskog društva, koje je zaključilo da objavom teksta Marušić nije prekršila novinarski kodeks časti. Pavičić nije bio prisutan na četvrtom ročištu na kojem je nepravomoćnom presudom izgubio tužbu protiv Marušić. 

Nadajući se da će presuda uskoro postati i pravomoćna, redakcija portala VoxFeminae.net ovim putem želi se zahvaliti Sanji Sarnavki i Vanji Jurić na pomoći pri prvoj tužbi s kojom su se autorica i redacija susreli te zaželjeti Tatjani Pavičić sve najbolje u brakorazvodnoj parnici koja je u tijeku.


Povezano