Objavljeno

Tužiteljstvo najavilo žalbu na presudu bivšoj ravnateljici Lopače

Foto: Novi list

Bivša ravnateljica Psihijatrijske bolnice Lopača, specijalistica psihijatrije Mirjana Vulin (68), nepravomoćno je osuđena na deset mjeseci bezuvjetnog zatvora, javio je jučer Novi list, zato što je  pacijenticu Anu Dragičević s dijagnozom poremećaja u ponašanju prisilno hospitalizirala, jer ju je vezivala i fiksirala trakicama za ruke i noge te ‘luđačkom košuljom’ što je kod pacijentice izazvalo i posttraumatski stresni poremećaj. S kaznom se ne slažu niti tužiteljstvo niti Dragičević.

Ana Dragičević prisilno je liječena zbog svoje seksualne orijentacije, što je informacija koju su mediji propustili istaknuti. Od 16. do 21. godine svoga života, Ana je bila zatvorena u Psihijatrijskoj bolnici Lopača te je kao punoljetna osoba u bolnici zadržana tri godine bez ikakvih zakonskih osnova, a prema službenoj priči liječnika, na liječenju je bila zbog ovisnosti o heroinu, a ne zbog homoseksualnosti. 

 „U Lopači mi je upropašten najljepši dio mladosti, od 16. do 21. godine. Puno je toga čega se sjećam, još više situacija koje želim zauvijek zaboraviti. Najviše bih voljela da mi netko izbriše memoriju koja se odnosi na torturu kojoj sam u Lopači bila izložena. Provodila sam vrijeme u izolaciji, smještena zajedno s teško bolesnim, shizofrenim osobama koje su često bile agresivne, neprimjereno bi se ponašale… Bolje da ne opisujem detaljno što se događalo, ali mogu reći da sam stalno strahovala da me neki, uglavnom stariji pacijenti s teškim dijagnozama duševnih bolesti, po noći, dok sam bila zavezana za krevet, ne ozlijede.

Nažalost, od odgovornih u Lopači dobivala sam za kaznu, naravno neosnovanu, razne injekcije, fiksirali su me za krevet, prekomjerno davali nepotrebne, jake tablete, stavljali me u ‘luđačku košulju’, takozvanu stezulju, prisiljavali na nošenje pelena… Puno toga, puno ružnih detalja, puno situacija koje su neopisivo teške i brutalne, ne mogu i ne želim podijeliti ni s kim. One ostaju u meni, duboko pohranjene“, kaže Dragičević koja presudom nije u potpunosti zadovljna.

„Presudom protiv dr. Mirjane Vulin sam zadovoljna. Kao direktna žrtva njenih metoda i načina liječenja, mislim da je presuda koja podrazumijeva služenje zatvorske kazne pravedna. No, istodobno smatram da je nedovoljno visoka, ali bolje i to nego da se izvukla.“.

Naime, u obrazloženju presude sutkinja je kazala kako je Vulin: „Kriva je jer je kao doktor medicine, iz nehaja, obavljajući zdravstvenu djelatnost primijenila očito nepodobno sredstvo i način liječenja i nije postupila po pravilima zdravstvene struke. Nesavjesno je postupala, zbog čega je postojeća bolest drugoj osobi znatno pogoršana. Stoga je počinila jedno produljeno kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.“

Tužitelj Ivan Vranković najavio je žalbu jer smatra da je Vulin kažnjivo djelo počinila s namjerom, a ne iz nehaja. Žalit će se i odvjetnik dr. Vulin, no svoje razloge nije komentirao.


Povezano