Objavljeno

Prolazna ocjena na testu ‘privlačnosti’ uvjet za meksičke policijske službenice

Dvije žene u meksičkom gradu Queretaro-u podnijele su žalbu državnoj Komisiji za zaštitu ljudskih prava nakon što su tijekom selekcijskog procesa za posao u policijskoj jedinci podvrgnute seksualnoj diskriminaciji. Naime,  kako bi dobile posao u novoj ženskoj jedinici u turističkom centru grada policijske službenice su morale proći test ‘privlačnosti’.

Optužbe su isplivale na površinu nakon štrajka kojim su policijski službenici zahtijevali ostavku šefa policije Rolanda Eugenia Hidalga Eddy, bivšeg vojnog generala.

Hidalgo je već privukao pažnju javnosti 2013. godine nakon što su se pripadnice policijske jedinice u okrugu Aguascalientes, po zadatku u čizmama na visoku petu, uskoj odjeći i našminkane, pojavile na fotografiji s predsjednikom Enrique Peña Nietom.

„To je krajnje diskriminirajuće, i nema razloga da će zaposlene ‘atraktivne žene’ napraviti bolji posao od bilo koga drugog“ rekao je Jorge Kawas, sigurnosni analitičar u gradu Monterrey. 

Policijska jedinica u Quertar-u je do sada bila među najboljima u obavljanju dužnosti, imala je bolju financijsku podršku i vanjski nadzor, no stvari su se promjenile prošle godine od dolaska Hidalga na vlast.

Maricruz Ocampo iz nevladine udruge za zaštitu prava žena (Coincidir Mujeres) dala je izjavu o neprimjerenoj inspekciji žena, odnosno činjenici da su nadređeni komentirali njihov izgled i težinu, govoreći jednoj ženi koja je izgubila dijete tijekom trudnoće da je ‘debeljuškasta’.

„Žena je odgovorila ‘Istrenirana sam da budem policijska službenica, a ne showgirl.’“, rekla je Ocampo.

Ocampo je također izrazila zabrinutost zbog smanjivanja osoblja u odjelu koji se bavi problemima žena i djece, preseljenja većine policijskih službenica izvan centralnog djela grada te brojnih optužbi za seksualno nasilje unutar policije.

Glasnogovornik za policijske jedinice u Queretaro-u u svojoj je izjavi negirao planove oko stvaranja posebne ženske jedinice te je odbio komentirati optužbe o nasilju i diskriminaciji sve dok ne bude provedena službena istraga Komisije za zaštitu ljudskih prava.

Optužbe su došle u vrijeme kada se država suočava s mnoštvom problema u vezi seksualnog nasilja nad ženama koje je privuklo pažnju šire javnosti i medija. [K.J.] TheGuardian

Povezano