Objavljeno

Žene u Mexico Cityju prosvjeduju protiv policajaca optuženih za silovanje

Nekoliko stotina žena izašlo je na ulice Mexico Cityja prošli tjedan kako bi prosvjedovale protiv policijskog nasilja i zatražile sankcioniranje policajaca optuženih za silovanje maloljetnica.

Prosvjed je reakcija na dva nedavna slučaja. Najprije su četiri policajca optužena za silovanje 17-godišnjakinje u policijskom autu početkom kolovoza, a samo nekoliko dana kasnije drugi policajac optužen je da je silovao 16-godišnju djevojku u muzeju.

Prosvjednice su nosile transparente s natpisom “Ne štite nas, siluju nas” (#NoMeCuidanMeViolan), zapalile drugi kat policijske postaje, oštetile druge zgrade i spomenike te zasipale šefa policije šljokicama.

“Nasilje nad ženama i djevojčicama je neprihvatljivo i ne želim ga tolerirati,” izjavila je gradonačelnica Claudia Sheinbaum, dodavši da je proces prijavljivanja nasilja nad ženama kompliciran i treba ga mijenjati.

Human Rights Watch poručuje da meksički zakoni “ne štite žene i djevojčice na adekvatan način od obiteljskog i seksualnog nasilja.” U izvještaju objavljenom ove godine navode da su pojedine stavke zakona, poput onih koje se odnose na navodnu “čednost” žrtve i smanjenje kazne počinitelja, u suprotnosti s međunarodnim standardima.


Povezano