Objavljeno

Dodjela nagrade Jakovu Sedlaru, sramota za grad Zagreb

Na skupštini grada Zagreba 19. travnja odlučivati će se, između ostalog, o dodijeli nagrade grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru. Odbor za javna priznanja predložio je Sedlara za Nagradu grada Zagreba u kategoriji filma i kazališta, a skupština bi sutra trebala formalno izglasati dobitnike nagrada koje je predložilo Odbor.

U konkurenciji sa Sedlarom bile su filmske radnice poput višestruko nagrađivane redateljice Hane Jušić i glumice Ksenije Marinković, no Odbor je većinom glasova odabrao redatelja kojeg je prošle godine obilježila afera s monstruoznim falsifikatom od filma Jasenovac – Istina.

Prije gotovo godinu dana Antifašistička liga RH podnijela je kaznenu prijava protiv Jakova Sedlara zbog flagrantnih krivotvorina i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu Jasenovac – istina. U filmu se govori o „mitu o ustaškom Jasenovcu“, iznose se ničim potkrijepljene tvrdnje da su „od 1945. – 51. komunističke vlasti pogubile u Jasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941. – 45.“, prikazuju se pisma Pavelića Budaku koja su napisana za potrebe filma, a u stvarnosti ne postoje, prikazuje se slika Vjesnika s velikim naslovom: „Mnoge leševe iz Jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba“,…

Upravo Vjesnik s tim naslovom istaknuo je Sedlar na premijeri filma kao krunski dokaz lažne propagande kojom se pokušalo „ocrniti“ Jasenovac i NDH, „jer svi znamo da je Jasenovac nizvodno od Zagreba“. Međutim, i površni pogled na sliku tog Vjesnika pokazuje da je laž negdje drugdje. Na slici se vidi da se radi o Vjesniku iz svibnja 1945., sam broj dana je oštećen ali se može vidjeti da se članak ispod navedenog naslova odnosi na Kardeljev govor o Trstu i nema nikakve veze s Jasenovcem. Lako je bilo provjeriti da u svibnju 1945. Vjesnik s navedenim naslovom ne postoji.

U svijetlu navedenih i lako provjerljivih činjenica jasno je da se ovdje ne radi o pravu na drugačije mišljenje nego o namjernim podvalama i falsifikatima nespojivim s elementarnom profesionalnošću i moralom. Dodjela nagrade grada Zagreba čovjeku koji se takvim podvalama i krivotvorinama služi bila bi sramota za Skupštinu grada i obezvrjeđivanje same nagrade, poručuje Antifašistička liga RH.

Peticiju protiv dodjele nagrade Jakovu Sedlaru možete potpisati ovdje.

Povezano