Objavljeno

Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine

Mirela Čavajda (foto: Yoga Plejs)

Mirela Čavajda je ovogodišnja je dobitnica nagrade Zagrepčanka godine, odlučeno je u četvrtak na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Prijedlog je prihvaćen s 27 glasova “za” i devet “protiv,” a nagrada će joj biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Mirela Čavajda je, kako se navodi u obrazloženju, žena čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo. Naime, ona se “hrabro izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti”.

U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu“, stoji u obrazloženju.


Povezano