Objavljeno

Proglašene dobitnice Nagrade EU za najbolje inovatorice 2020.

Madiha Derouazi

Za Nagradu Europske unije za najbolje inovatorice 2020. godine natjecala se 21 poduzetnica, a stručni ocjenjivački žiri odabrao je najbolje među njima, koje su osvojile novčane nagrade iznosa financirane iz fonda okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. te posebno priznanje Europske komisije.

U glavnoj kategoriji  „Inovatorice“ (Women Innovators) nagradu u iznosu od 100 000 eura za svoj izniman rada osvojile su tri poduzetnice.

One su Madiha Derouazi (Švicarska), osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Amal Therapeutics koja razvija terapijska cjepiva protiv raka; Maria Fátima Lucas (Portugal/Španjolska), suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Zymvol Biomodeling koja primjenom molekularnog modeliranja razvija računalno dizajnirane industrijske enzime; i Arancha Martínez (Španjolska), suosnivačica i glavna direktorica tvrtke It Will Be koja kroz tehnološke inovacije pomaže u borbi protiv siromaštva, pružajući podršku ranjivim ženama i djeci.

Nagradu u iznosu od 50 000 eura u kategoriji „Inovatorice u usponu“ (Rising Innovator) koja se dodjeljuje mlađima od 35 godina, osvojila je Josefien Groot (Nizozemska), suosnivačica i glavna direktorica tvrtke Qlayers koja razvija mikrostrukture kako bi povećala učinkovitost vjetroturbina.

Tri su kandidatkinje dobile posebno priznanje za svoja postignuća: Cécile Real (Francuska), suosnivačica i glavna tehnološka direktorica (CTO) tvrtke Endodiag koja razvija rana dijagnostička rješenja za endometriozu; Ailbhe Keane (Irska), osnivačica i kreativna direktorica u tvrtki Izzy Wheels koja dizajnira modne dodatke za kotače invalidskih kolica; te Rebecca Saive (Njemačka), suosnivačica i glavna tehnička direktorica tvrtke ETC Solar koja razvija mikrometalni 3D alat za printanje radi unapređivanja solarnih ćelija.

Danas skrećemo pozornost na inspirirajuće žene koje prednjače na tržištu svojim inovacijama  koje mijenjaju život. Nadam se da ćemo ovom nagradom inspirirati i mnoge druge žene da pokreću inovativne tvrtke u Europi“, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. Mobilnost.hr


Povezano