Objavljeno

Kontracepcijski atlas za 2023. – Hrvatska u donjem dijelu ljestvice

Ilustracija: Tanya Shyika, IPPF x Fine Acts

Kontracepcijski atlas za 2023. godinu predstavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu 8. veljače, a jedan od organizatora događaja bio je hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić.

Atlas sadrži potpunu interaktivnu kartu koja prikazuje dostupnost kontracepcije u europskim zemljama i izdaje ga Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava.

Atlas nam daje jasan uvid u to kako različite europske zemlje pristupaju temi kontracepcije. Zabrinjavajuće je pogoršanje situacije u nekim zemljama u pogledu pristupa suvremenoj kontracepciji, kao i činjenica da si mnogi ljudi ne mogu priuštiti kontracepciju ili nisu dovoljno upoznati s tim što kontracepcija zapravo jest.

Novo izdanje Atlasa pokazuje jasan trend podijeljenosti i nejednakosti u dostupnosti kontracepciji između istočne i zapadne Europe. Ipak, postoji pozitivan napredak u većem dijelu Europe. Trendovi pada u istočnim zemljama su zabrinjavajući, dok su zapadne zemlje i dalje na vrhu ljestvice. Poljska je očekivano na dnu ljestvice s 33,5 boda. Nešto bolje od Poljske na ljestvici su Turska, Cipar, Mađarska i BiH.

Četrnaest zemalja uvelo je besplatnu kontracepciju do 25. godine života, a 20 zemalja uključuje kontracepciju u svoje nacionalne zdravstvene sustave.

Ovogodišnji Atlas stavlja fokus upravo na edukaciju i informacije o kontracepciji koje su dostupne online na službenim stranicama država članica te putem drugih online medija. Vidljivo je da postoji veliki raskorak i da je neophodno da povećamo fond informacija na internetu, ali i da osiguramo da su te informacije točne, sveobuhvatne i bazirane na znanstvenim dokazima. U Europi trenutno imamo veliki problem s dezinformacijama na internetu koje šire pripadnici nazadnjačke agende, posebice u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja, i ovo je jedan od načina borbe protiv toga,” izjavio je zastupnik Matić.

Hrvatska se nalazi u donjem, crvenom dijelu ljestvice s 47,3 boda, što je pad od 12 bodova u odnosu na 2020. godinu. Jedan od razloga za ovu situaciju u Hrvatskoj je i nedostupnost bezreceptne kontracepcije te nedostupnost informacija o tome kako uopće nabaviti kontracepcijska sredstva.

Nažalost, očito je da ono što država sada čini u ovom području nije dostatno. Potrebno je hitno reformirati postojeći sustav koji će značajno proširiti prava građana i omogućiti adekvatan pristup kontraceptivnim sredstvima, jedino to može jamčiti ostvarenje zadovoljavajuće razine seksualnih i reproduktivnih prava,” kazao je Matić.

Atlas je dostupan na poveznici.


Povezano