Objavljeno

Profesorica na Zdravstvenom veleučilištu studente/ice podučava ‘Božjim načelima’

Fotografija preuzeta sa službene Facebook stranice Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu

Profesorica Marija Brdarević, koja na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu predaje na kolegiju Filozofija i etika u sestrinstvu, kao materijale za učenje studentima/cama je poslala prezentaciju ‘Problem postmoderne civilizacije – propadanje braka i obitelji’. Kako izvještava srednja.hr, u spornoj prezentaciji navedeni su kontroverzni stavovi o „propadanju tradicionalnog braka i obitelji.“

Prezentacija nastala prema radu Ivana Kopreka iz 2015. godine, „Razarajući čimbenici braka i obitelji“ studente uči kako je do propadanja tradicionalnog braka i obitelji došlo „zbog kobne pogreške miješanja države od 1968. nadalje u intimu obitelji i braka pravnim regulativama“, zbog čega je „danas lakše zatražiti rastavu nego otkazati mobilnog operatera“, te kako su feminizam, komunizam i genderizam vodeće ideologije zaslužne za uništavanje braka i obitelji.

U samom zaključku prezentacije navodi se kako „akteri razaranja braka uz medije lijepim i zavodljivim govorom (tolerancija, prava djeteta i ljudska prava) nameću prava koja i djeci i roditeljima nanose štetu, siju zlo, zbrku i kaos.“

Uprava veleučilišta ogradila se od stavova iznesenih u prezentaciji te je obavijestila portal srednja.hr kako će s profesoricom Brdarević biti obavljen razgovor. Brdarević je kazala kako ne smatra da su stavovi izneseni u prezentaciji seksitički ili homofobni.

„Studenti uglavnom biraju sami svoje teme, ali postoji i ponuđeni izbor tema (uglavnom jesu li sve biomedicinske i biotehnološke intervencije na ljudima i moralno opravdane) za usmeni i pismeni zadatak studentima, koje se obrađuju u sklopu seminarske nastave iz raznih bioetičkih kolegija na studijima ZVU-a. U takvoj ponudi nalazi se još raznih tema i tekstova, raznih autora. Činjenice koje ste izvukli iz prezentacije nikako ne smatram onakvima kako ste ih Vi nazvali (op. a seksističke i homofobne),“ poručila je Brdarević.

PDF dokument čitave prezentacije možete preuzeti na srednja.hr.


Povezano