Objavljeno

Prkosne žene u novom video projektu Anite Sarkeesian

Anita Sarkeesian YouTuberica koja se proslavila projektom ‘Tropes Vs Women in Video Games’ kroz koji je na svojem YouTube kanalu objavljivala kratke filmove temeljene na istraživanju, analizi i rekonstrukciji najčešćih stereotipa o ženskim likovima u igricama, nastavlja raditi na razbijanju rodnih predrasuda. Ovoga puta lansirala je projekt u kojemu kratkim, dokumentarističkim animiranim filmovima javnosti predstavlja žene koje su kroz povijest pogrešno predstavljane ili pak nisu imale dovoljno prostora da glasnije odjeknu u medijskom prostoru.

Ordinary Women: Daring to Defy History kolekcija je pet biografskih mini-filmova o ženama za koje Sarkeessian smatra da su prkosile društvenim standardima svojeg doba.

Riječ je o Murasaki Shikibu, jednoj od prvih modernih spisateljica, Adi Lovelace, kreatorici prvog kompjuterskog programa, Emmi Goldman, političkoj aktivistkinji i revolucionarki, Ching Shih, piratskoj kapetanici te Idi B. Wells, novinarki i aktivistkinji za ljudska prava. Filmove će na mjesečnoj bazi objavljivati na svom Youtube kanalu do siječnja 2017. godine.

Novinarka, urednica, sufražetkinja i feministkinja Ida B. Wells jedna je od pet žena koje je Sarkeesian izabrala portretirati 

Sarkeesian tvrdi kako je svrha ovih serija dvostrana, jer osim što želi da se o ovim izvanrednim ženama konačno počne više diskutirati, želja joj je i stvaranje svojevrsne arhive žena koje su imale velik politički i kulturalni utjecaj kroz povijest. 

Sve je započelo njenom reakcijom na negativne kritike koje su od 2013. pristizale na račun YouTube serije ‘Tropes vs. Women in Video Games’ u kojoj je promicala veću zastupljenost ženskih likova u video igricama. Nakon što je velik broj komentara sugerirao da žene ne mogu biti podloga za razvijanje kompleksnijih likova u video igricama, jer bi to ‘povijesno bilo netočno’, Sarkeesian je odlučila napraviti projekt kroz koji će ljude informirati o nekim, nažalost, nedovoljno poznatim ženskim imenima.

„Tvrdite da žene ne mogu biti glavni likovi u vašim igricama, a paralelno ste igračima/cama omogućili putovanje kroz vrijeme i ruksake s nekoliko stotina dostupnog oružja?“ sarkastično je komentirala Sarkeesian.

Kao što je to činila i u svojim prethodnim kampanjama, Sarkeesian je iskoristila crowdfunding kao platformu na kojoj je prikupila 207,000 dolara za snimanje i animiranje videa.

Prva epizoda portretira anarhistkinju Emmu Goldman kao hrabru ličnost koja je jednako prkosila ljevici i desnici osuđivanjem fašizma i komunizma u oba Svjetska rata. Kao pionirka borbe za društvena pitanja na prijelazu u 20. stoljeće, Goldman je također javno promicala kontracepciju te prava lezbijki i gejeva.

Sarkeesian kaže kako se gledatelji i gledateljice ne moraju nužno slagati s vrijednostima i izborima žena koje su portretirane u videima. Primjerice, kineska piratkinja Ching Shih tijekom svojeg života počinila je razne pljačke i ubojstva, ali upravo se prikazivanjem žena koje nisu nužno heroine ili svetice gledatelje/ice može educirati o povijesnoj važnosti žena.

Usprkos tome što je svojim projektima Sarkeesian prikupila velik broj podržavatelja/ica, negativni komentari na društvenim mrežama su još uvijek prisutni. Iako su, u usporedbi s prijetnjom masivnom pucnjavom radi koje je 2014. otkazala jedan događaj, današnji komentari manje agresivni, Sarkeesian kaže kako je online uznemiravanje još uvijek svakodnevni dio njenog stvaralaštva, zbog čega je i onemogućila komentiranje na svom YouTube kanalu.

„Samo zato što su mediji prestali prenositi negativne komentare i slučajeve online uznemiravanja, ne znači da su oni stvarno i nestali.“, kazala je Sarkeessian.

Za Sarkeesian i tim koji se uključio u projekt ‘Ordinary Women: Daring to Defy History’ takvi su slučajevi redovit podsjetnik na to da se kreiranjem online sadržaja često riskira poslovan, ali i privatan život. Unatoč novom valu online uznemiravanja koji je potaknut ovim projektom, Sarkeessian ostaje odlučna u tome da svojim radom nastavi ukazivati na podzastupljenost žena u svijetu video igrica, ali i ostalim online sadržajima.

„Osjećam se vrlo osnaženo kada vidim na koji način mediji mogu pomoći u stvaranju pravednijeg svijeta.“, kaže Sarkeesian. „Neću se prestati baviti time.“ [E.H] Mashable


Povezano