Objavljeno

Boko Haram navodno u pregovorima o oslobađanju otetih djevojčica

Prije otprilike pet mjeseci, islamistička teroristička skupina Boko Haram, u Chiboku je otela oko 200 nigerijskih djevojčica. Pretpostavljalo se da su mnoge prodane kao ‘supruge’, no prema posljednjim informacijama, barem dio djevojčica trebao bi biti oslobođen.

Izvor uključen u pregovore tvrdi da su se dužnosnici Nigerijske vlade i Međunarodnog odbora Crvenog križa sastali s visokim predstavnicima Boko Harama četiri puta od sredine kolovoza da bi dogovorili razmjenu učenica za zapovjednike te ekstremističke skupine koji su ili osuđeni ili čekaju suđenje.

Boko Haram je izrazio spremnost za razmjenu s Crvenim križem na neobjavljenom mjestu, no pregovarači se nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima. Boko Haram je inzistirao na recipročnoj razmjeni, 30 djevojčica za 30 zapovjednika, ali Vlada je ovu ponudu odbila.

Kako javlja CNN, Boko Haram tvrdi da su djevojke neozlijeđene. “Dvoje pregovarača Boko Harama uvjeravaju pregovarače ICRC-a i Nigerijske vlade da “djevojke nisu bile silovane, nisu bile korištene kao seksualno roblje i nisu seksualno zlostavljane”.

Ako je ovo istina, radi se o vrlo dobrim vijestima, iako je teško za očekivati da niti jedna djevojčica nije pretrpjela niti jedan oblik zlostavljanja. [V.U.] Jezebel


Povezano