Objavljeno

Prijavite probleme koje uočite u okolišu

Udruga Sunce iz Splita prošloga je tjedna predstavila svoj novi projekt sinjaj.hr, web stranicu i mobilnu aplikaciju koja će olakšati prijavljivanje i rješavanje komunalnih i okolišnih problema za građane Splita.

Problemi su podijeljeni u kategorije: zrak, voda, šume, zelenilo, otpad, buka, tlo, životinje, rudarenje, promet i bespravna gradnja. Također, osim prijave problema, građani mogu predložiti i svoja rješenja.

Ideja za ovaj projekt došla je od Zelenog telefona, usluge koju udruga Sunce pruža građanima već duže vrijeme. “Na Zelenom telefonu građani prijavljuju komunalne i okolišne probleme i upravo nas je ovaj način komunikacije potaknuo da osmislimo ovaj novi projekt kako bi tu suradnju između institucija i građana ubrzali”, rekla je Ivana Grubišić, voditeljica projekta, a prenosi Stav.

Zeleni telefon pokrenula je još 1992. godine Zelena akcija, a danas se na jedinstveni broj 072 123 456, ovisno o lokaciji pozivatelja, javljaju suradnici iz 10 udruga u Hrvatskoj. U 2013. godini Zelena akcija primila je čak 1236 prijava građana, Sunce 298, a Eko-Zadar 206. Prijavitelji najčešće prijavljuju probleme s odlaganjem otpada te šalju različite upite pod kategorijom Razno.

Ukoliko primijetite automobilsku olupinu uz cestu, javnu zelenu površinu koja je puna ambrozije, privatnu gradnju na javnoj površini, traktore koji izbacuju otpadne tekućine u rijeku ili slične probleme u svojoj okolini, nazovite Zeleni telefon ili potražite mogućnosti online prijave na vašem području. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite ostaviti svoje podatke, uočeni problem možete dojaviti i anonimno. [D.R.]


Povezano