Objavljeno

Hrvatska među 19 zemalja članica EU koje ne žele GMO

Od početka 2015. godine u zemljama članicama EU na snagu je stupio zakon koji dopušta svakoj zemlji da se izjasni o tome želi li zabraniti uzgoj GMO proizvoda na svojem teritoriju.

Iako je na razini EU dopušten ulazak GMO-a, njezine članice imale su pravo do 3. listopada uputiti zahtjev kojim traže izuzeće za cijeli ili dio svojeg teritorija. Zemlje koje to nisu učinile do 3. listopada također će moći dobiti izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak u kojem će morati dostaviti i obrazloženje svoje odluke.

Osim Hrvatske, na popisu zemalja koje su zatražile izuzeće nalaze se i Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska i Slovenija, dok je Njemačka zatražila ograničeno izuzeće koje omogućuje istraživanja GMO-a, javlja Telegram.

Belgija i Velika Britanija zatražile su izuzeća za samo dio svog teritorija: u slučaju Belgije samo za Valoniju, a u Velikoj Britaniji za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Uredba koja omogućuje izuzeće donesena je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti uzgoj GMO hrane na svojem teritoriju. To je ranije na razini EU-a bilo regulirano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO-a, zbog kompliciranog sustava glasovanja u EU-u nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala odobriti uzgoj kukuruza Maize1507 na razini EU-a.

Također, veliki problem GMO hrane nije samo u uzgoju, već i u nekontorliranom uvozu hrane. Tako je, na primjer, 2013. godine EU uvezla 13,5 milijuna tona soje i 18,5 milijuna tona sojinog brašna koje služi za prehranu stoke. Zemlje iz kojih je uvezena soja su Brazil, Argentina i SAD, koje su ujedno i zemlje s najvećim postotokom GMO-a (Brazil 89%, Argentina 100% i SAD 93%).

“Nekontrolirano širenje i razmnožavanje genetski manipuliranih organizama u okolišu znači novu dimenziju u ugrožavanju biološke raznolikosti i time budućnosti naše planete”, upozorio je aktivist za okoliš Christoph Then iz udruge Testbiotech koja se bori protiv divljeg širenja genetski manipuliranih biljaka. “Svi budući naraštaji moraju živjeti s rizicima i dugoročnim posljedicama koji su uzrokovani današnjom kratkovidnom željom za dobiti i političkom nemarnošću.” [E.H.]

U svibnju ove godine intervju je za naš portal dala i Vandana Shiva, također velika protivnica Monsanta i GMO-a.

Povezano