Objavljeno

Smijenjen Šoša, na njegovom mjestu redatelj filmova o Tuđmanu i zločinima komunizma

Foto: Večernji list

Novi val smjena na HRT-u. S današnjim danom smijenjeno je i preostalih troje glavnih urednika/ca HRT-ovih programa. Umjesto Vesne Karuze novom v.d. glavnom urednicom Drugog programa HTV-a postala nekadašnja glavna urednica Jasna Ulaga Burić. Na mjesto v.d. glavnog urednika Trećeg programa HTV-a umjesto Deana Šoše, dolazi redatelj Krešimir Čokolić, a od Sanje Gvozdanović Četvrti program HTV-a, kao v.d. glavna urednica, preuzet će Tončica Čeljuska, piše Večernji.

Zanimalo nas je osobito tko je osoba koja će zamijeniti Deana Šošu, koji je Treći program pokrenuo od nule i čija je najavljena smjena izazvala dosta protesta. Uz kratko pretraživanje intrneta nailazimo na njegovu filmografiju, koja nas nikako ne uvjerava da će Treći program biti na razini na kojoj ga je držao Šoša, niti da će otići korak naprijed. No, prosudite sami/e. 

Foto: mojtv.hr

Krešimir Čokolić, diplomirani povjesničar, na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) radi od 1998. U početku je radio na malim formatima povijesnoga sadržaja kao što su Hrvatski spomenar i TV Kalendar. Od 2002. radio je u Znanstveno-obrazovnome programu. Uređivao je jutarnje emisije programa s povijesnim temama. Tijekom svojega je rada u Znanstveno-obrazovnome programu bio jedan od urednika emisija Znanstvena petica, Umnjak i Vrijeme za knjigu.

Scenaristički je i urednički potpisao povijesne serijale  Moć i umjetnost i Renesansa u Dalmaciji, a njegov redateljski opus počinje serijalom Osnivači crkvenih redova koji je postigao velik uspjeh prodajom brojnim televizijskim kućama i produkcijama u svijetu. Nakon uspjeha toga serijala Krešimir Čokolić prelazi u Dokumentarni program u kojemu je napravio niz filmova, a posebno se ističu serijali Predsjednik Franjo Tuđman – stvaranje Hrvatske države, Zločini komunizma u Hrvatskoj  i Hrvatska u I. svjetskom ratu.

Čokolićev recentni rad obilježila su dva filma iz 2015. s baštinskom i kulturnom tematikom: Tristo godina Alke (koji scenaristički potpisuje s Ivicom Dleskom i Vladimirom Brnardićem, a kojemu je redatelj Dražen Žarković) i Dominikanci u Hrvatskoj – prvih osamsto godina (kao scenarist i redatelj).


Povezano