Objavljeno

Preračunato u kazne, nepoštivanje kvota na lokalnim izborima vrijedno 9,240 milijuna kuna

Foto: N1/Aleksandra Kuratko

Na nedjeljnim lokalnim izborima za oko 9.500 mjesta natjecalo se 47.601 kandidata i kandidatkinja, a ukupan broj lista za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave bio je 2.666 od čega su 374 bile bez kvote od minimalo 40% podzastupljenog spola, odnosno njih 14,02%. Kako piše N1, s obzirom da je na predanim listama bilo 41% žena dok ih je 2013. bilo tek 28%, riječ je o važnom pomaku.

Velik broj onih koji su predlagali liste zaista se potrudio barem približno dosegnuti zadanu kvotu, ističe Aleksandra Kuratko, izborna stručnjakinja s međunarodnim iskustvom i dugogodišnja suradnica američkog NDI-ja (National Democratic Institute). Naime, gledano prema broju neadekvatnih lista u odnosu na dosegnute postotke, najviše ih je u intervalu od 30 do 39,99%. S druge strane, 107 lista (28,60%) od ukupnog broja lista s nezadovoljenom kvotom (374) imaju manje od 20% manje zastupljenog spola što predstavlja čak 4% od ukupnog broja lista za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave.

Podzastupljenog spola, međutim, nema na 15 lista (4,01%) od čega je 10 HDZ-ovih lista, 2 liste HSS-a, jedna lista Hrvatske stranke prava dr A. Starčević i dvije nezavisne liste. Na 46 lista podzastupljenog spola ima manje od 10%.

Iako se uglavnom radi o manjim jedinicama lokalne samouprave, ovo pokazuje indolentnost pojedinih stranaka prema zakonskim propisima i pitanju diskriminacije, kaže Kuratko, koja smatra da za ovu praksu na nivou gradova, a osobito županija, nema opravdanja.

Gledano po strankama, od 374 liste bez dosegnute kvote, 155 se odnosi na HDZ i njegove partnere, nezavisne liste i liste birača – 89, HSS – 19, HNS i partnere – 12, SDP – 9, Milan Bandić 356 – 7, MOST – 4 i na ostale liste – 62. Od ukupnog broja neadekvatnih lista, gledano po strankama/koalicijama, HDZ i partneri kandidirali su više od polovine lista na kojima je manje zastupljen spol prisutan s manje od 10 i 20 posto.

Gledano geografski, veći broj neadekvatnih lista zabilježen je u dalmatinskim županijama, a te Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji,dok je u odnosu na ukupan broj prijavljenih lista u svakoj županiji, najveći postotak neadekvatnih lista zabilježen je u dalmatinskim županijama i Gradu Zagrebu.

U slučaju da sudovi prekršajnu odredbu tumače tako da se predlagatelje kažnjava za svaku listu pojedinačno u punom iznosu koji piše u Zakonu, u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova izračunali su da bi to značilo da bi predlagatelji kandidacijskih lista ukupno mogli biti kažnjeni s 9,240 milijuna kuna.

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova žene su značajno podzastupljene kao nositeljice kandidacijskih lista – tek ih je 15% bilo na prvom mjestu kandidacijskih lista za općinska vijeća, gradska vijeća i županijske skupštine. Njihova zastupljenost među kandidatima i kandidatkinjama za čelnike i čelnice jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave bila je 15%, dok su gotovo dvostruko više, odnosno s 29%, zastupljene kao zamjenice čelnih ljudi.

Važno je stoga istaknuti da nije dovoljno žene samo staviti na izborne liste, nego je važno i na kojem su mjestu pa kako bi se spriječilo pozicioniranje kandidatkinja na začeljima kandidacijskih lista.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić preporučuje da predlagatelji pri izradi lista primijene model koji preporučuju Europski parlament i Vijeće Europe: tzv. model par – nepar odnosno zip-sustav prema kojem je svaka druga osoba na kandidacijskoj listi suprotnog spola. Primjer toga na ovim lokalnim izborima bila je kandidacijska lista ”Zagreb je NAŠ!” [Ž.V.] N1


Povezano