Objavljeno

Bitka za Zagreb počinje na Jakuševcu, poručuje platforma “Zagreb je NAŠ!”

Članovi/ice političke platforme “Zagreb je NAŠ” izveli su jučer akciju na odlagalištu otpada Jakuševec – Prudinec gdje su podigli i na hrpi otpada zabili zastavu s natpisom “Zagreb je NAŠ!”.

“Na ovom brdu počinje bitka za Zagreb”, izjavio je Tomislav Tomašević iz Platforme i time poručio da su politička opcija koja je spremna uhvatiti se u koštac s problemom otpada koji gradska vlast već šesnaest godina sustavno zanemaruje, a zbog čega cijeli grad trpi veliku ekološku, zdravstvenu i ekonomsku štetu.

“Zagreb je proglašen najgorim glavnim gradom EU-a po odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada, ponašamo se poput pijanih miljardera i zbog toga godišnje bacamo oko 150 milijuna kuna vrijednih sirovina na odlagalište Jakuševec, što je 7 novih gradskih vrtića godišnje”, izjavio je Tomašević.

 

Ističemo da je Europska komisija krajem siječnja objavila Izvješće o postotku otpada koji se odvojeno prikuplja i reciklira u 28 europskih metropola, koje Zagreb smješta na posljednje mjesto, odmah iza Sofije i Bukurešta, jer reciklira tek 1% otpada. Prvo mjesto zauzela je Ljubljana, koja je po pitanju brige o otpadu odmakla najdalje u Europi, jer odvojeno prikuplja čak 55,4% metala, plastike, papira, stakla i biootpada. Iza Ljubljane slijede estonski Tallin sa 47,2% i finski Helsinki sa 38,6%. Više informacija potražite ovdje.


Povezano