Objavljeno

Preminula inovativna strip umjetnica Magda Dulčić Todorovski

Foto: Dragica Posavec

Veteranka domaćeg stripa i animacije, autorica koja je u osamdesetima osvojila ovdašnji prostor vizualne umjetnosti i svojim angažmanom pionirski utrla put drugim umjetnicama, Magda Dulčić Todorovski, preminula je u 51. godini života, prenosi tportal.

Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti u Splitu Dulčić Todorovski se iz rodnog Starog Grada na Hvaru preselila u Zagreb te je angažirana u Zagreb filmu. Njezin tadašnji mentor, strip crtač i animator Krešimir Zimonić opisivao je njezine rane radove kao ženski tok svijesti, potpuno netipične za tadašnju strip produkciju i lišene zahtjeva tržišta.

Stripom Grad žena Dulčić Todorovski je dala snažan doprinos ‘ženskom’ stripu, koji je do njezine pojave jedva i postojao, pa je Zimonić, portretirajući ovu samozatajnu umjetnicu u Novom listu, označava kao začetnicu ‘ženskog’ stripa.

Širu prepoznatljivost Magda Dulčić je stekla kao suradnica požeške strip revije Patak koja je otvarala prostor autorima nekonvencionalnog izričaja. 

Dulčić Todorovski je sa svojim suprugom, strip autorom i piscem Zvonkom Todorovskim, djelovala u multimedijalnoj strip grupi Divlje oko, pod vodstvom Dušana Gačića. Divlje oko nastojalo je propitivati strip ne kao masovni medij, nego kao sredstvo izravne, neposredne komunikacije umjetnika s publikom, odnosno čitateljima. Stoga su mnogi stripovi rađeni unutar Divljeg oka svjesno namijenjeni gledanju u galeriji.

Magda Dulčić Todorovski (1965.-2016.) bavila se ilustriranjem knjiga, udžbenika te knjiga za djecu i slikovnica za mnoge manje i veće izdavačke kuće u Hrvatskoj. Stripove i ilustracije objavljivala je u Patku, reviji otvorenoj autorima nekonvencionalnijeg izričaja, zatim u Poletu, Večernjem listu, Studentskom listu, Comiconu i Arkzinu, kao i u časopisima za djecu Oblutak i Prvi izbor. Sudjelovala je na svim važnijim izložbama stripa u Hrvatskoj te na brojnim samostalnim izložbama.

Animirane filmove radila je za Luna film i Zagreb film, a osim kao animatorica, na nekim je projektima radila i režiju. Na Festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1987. godine kao glavni crtač u filmu ‘Leptiri’ osvojila je nagradu za crtež, a za film ‘Mladić s ružama’ na festivalu u Kairu nagrađena je Zlatnom ružom Kaira. Među njezine zapaženije animirane radove ubrajaju se i festivalske špice za Animafest, ‘Perpetuum stabile’, ‘Ruža’, ‘Zemlja snova’, ‘Mladić s ružama’ i ‘Samotnikov vrt’, ‘Kamov’, ‘Oko’, ‘Kako je nastala kiša’, ‘Čežnja’ i ‘Mjesečeva korablja’. Neki od tih radova i danas su nadahnuće strip autorima/cama.

https://www.youtube.com/watch?v=3pfDAZqH-Js


Povezano