Objavljeno

WONDER WOMEN! Neispričana priča američkih superjunakinja

Nakon otvaranja Vox Feminae Festivala u srijedu, 21.11. s početkom u 19 sati u kino Evropi pogledajte film WONDER WOMEN! Neispričana priča američkih superjunakinja.

Film je nastao na tragu proučavanja razvoja i naslijeđa strip junakinje Wonder Woman. Od 40-tih godina pa do blockbustera današnjice, prikaz snažnih žena u popularnoj kulturi često odražava strah društva od ženskog oslobođenja.

U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima i umjetnicima te superženama iz stvarnog života poput Glorie SteinemKathleen Hanne, ovaj dokumentarac nudi drugačiji i zabavan pogled na žanr superjunaka u kojem tradicionalno dominiraju muškarci.

Redateljica Kristy Guevara-Flanagan u svom se dosadašnjem filmskom radu bavila pretežno ženskom tematikom. Inzistirajući na razdoblju adolescencije, kao razdoblju u kojem je djevojački identitet najpodložniji redefiniranju i konstruiranju, Guevara- Flanagan progovara o velikim socijalnim temama – društvenim stereotipima, rodnoj nejednakosti, diskriminaciji, rasizmu i nasilju nad ženama, koje kroz životne priče junakinja tinejđerica postaju intimnije i bliže publici. Njezini filmovi Going on 13 i El Corrido de Cecilia Rios prikazani su na brojnim svjetskim festivalima uključujući Tribecu, Silverdocs i Sundance.

WONDERWOMEN! Neispričana priča američkih superjunakinja nastavlja se na Guevara-Flanaganin dosadašnji rad, međutim iz sasvim drugačije perspektive.

Uzevši pop-kulturu kao tematski okvir, redateljica problematizira ne samo reprezentaciju žena unutar istog, već i same medije kao učinkovite mehanizme učvršćivanja rodnih nejednakosti.

Kroz priču o Wonderwoman, jednoj od najpopularnijih superjunakinja do danas, redateljica sagledava cjelokupni feministički pokret i ulogu koju je popularna kultura odigrala u njegovoj afiramciji i populariziciji. Iako se Wonderwoman kao lik mijenjala tijekom povijesti, a s tim i utjecaj koji je imala na publiku, ona i dalje kao idol mnogih djevojaka pridonosi potvrđivanju svijesti o vlastitoj važnosti, sposobnosti i snazi.

 

Film se osvrće i na brojne druge junakinje iz svijeta stripa i filma, poput Bionic WomanCharlies Angels, Thelmu and Louise ili Buffy The Vampire Slayer te na taj način nastoji pokazati kako je tijekom godina popularna kultura ipak postupno popuštala redefiniranju rodnih reprezentacija, ali pitanje je kako i u kojoj mjeri.

WONDER WOMEN! Neispričana priča američkih superjunakinja društveno je angažirano, sadržajno zanimljivo  i vizualno efektno filmsko ostvarenje, koje promatrano iz umjetničke perspektive, duguje mnogo stvarnim superženama koje su sudjelovale u njegovoj realizaciji – Gail Simone, kao prvoj ženi koja je sudjelovala u stvaranju stripa Wonderwoman, već spomenutoj Kristy Guevara-Flanagan te producentici filma Kelcey Edwards.

https://www.youtube.com/watch?v=bwuGGoNRtgE
Trailer

”Kao mnogi muškarci i žene moje generacije, i ja sam odrasla uz televizijsku seriju ”Wonder Woman” s Lindom Carter u glavnoj ulozi. U kasnim sedamdesetima to je bila jedina serija koja je na mene kao djevojčicu ostavila snažan dojam. Istraživajući povijest stripa Wonderwoman, priča mi se postupno činila sve zanimljivijom i fascinantnijom. Svidjela mi se ideja kako nešto iznimno popularno kao strip otkriva naše brojne kulturalne opsesije te ukazuje na to kako su se ženske uloge tijekom povijesti mijenjale. Priče superjunakinja prepričavaju se generacijama i sudjeluju u ocrtavanju naših moralnih vrijednosti. Za mene je superjunakinja bila Wonderwoman, za neke je to Lara Croft ili Buffy The Vampire Slayer, ali ono što je bitno jest činjenica da svima trebaju superheroine, i to prvenstveno kao podsjetnik da se u životu same suočimo s ”neprijateljima”, a ne da čekamo da budemo spašene”, izjavila je Guevara-Flanagan.


Povezano