Objavljeno

Izašlo specijalno izdanje Komikaza i Femicomixa: ‘Katalog’ Ivane Armanini

Ovih je dana u izdanju Komikaza i Femicomixa objavljena dvojezična publikacija u vidu samostalnog strip albuma Katalog autorice Ivane Armanini. Premijerno predstavljanje Kataloga održat će se u petak, 23. prosinca u 22 sata u Galeriji Cvajner u Puli.

Riječ je o publikaciji koja je nastajala tijekom proteklih 20 godina, a predstavlja zbirku ilustracija kratkih priča Ivane Armanini te brojnih pisaca i spisateljica poput Mime Simić, Karla Marxa, Rodneya Dangerfielda, Wostoka, Danillia Ivanoviča Harmsa, Petera Handkela, Slavomira Mrožeka, Zorana Lezića, Paula Clodeda te mnogi drugih anonimnih domaćih autora i autorica. 

Katalog u formi stripovskog albuma prati seriju samostalnih izložbi 17 strip autorica, nastalih u sklopu Femicomixa, međunarodnog projekta posvećenog ženskom stripovskom stvaralaštvu. Femicomix je tijekom 2015. i 2016. godine obišao Rim, Pulu, Zadar, Ljubljanu, Porto, Forcalquier, Malmo i Novi Sad.

“Grupna izložba Femicomix polazi, kako je to Ivana Armanini objasnila, od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripovske forme, odnosno medija”, stoji u predgovoru koji je napisala Asja Bakić. “Komikaze koje Armanini uređuje a koje iza ove izložbe stoje, već godinama rade na tome da tu tendenciju u stripu, taj potencijal ženskog stvaralaštva učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, koristeći kako ukoričene brojeve časopisa, tako i istoimeno online izdanje. Femicomix, dakle, velikim plakatima nastoji dati pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo publici predstaviti autorice čije smo radove mogle prethodno pratiti preko Komikaza”.

Katalog je komentirao i Jonathan Bousfield iz Time Outa.

“Konačno su mnoga lica Ivane Armanini sakupljena u jedan album; od ranih istraživanja u grubom, ekspresivnom pripovjedanju poput kultnog stripa Pustolovine Glorije Scott iz 2005. do novijih, više psihodeličnih pohoda u svijet vizualno neočekivanog. Rubni, borbeni i često dezorjentirani stripovi Armaninijeve često pomiću granice onoga što strip može biti, također uz autoričinu čistu, humanu poruku koja nije nikad daleko ispod površine.”

Svoj primjerak Kataloga možete rezervirati putem maila komikaze5001@gmail.com, a u prodaji ga možete pronaći u Croatian Designe Superstoreu, Kino Europa shopu te knjižari i antikvarijatu Što čitaš?.

Ivana Armanini, rođena je u Zagrebu gdje je završila i Akademiju likovnih umjetnosti. Osniva i vodi Komikaze (2002.), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje te izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće Femicomix turneju (‘ženski strip’, predstavljen u 7 država) a 2016. Femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom.


Povezano