Objavljeno

Predstava Tene Štivičić u londonskom Nacionalnom kazalištu

U svoju posljednju sezonu na čelu londonskog National Theatrea, Nicholas Hytner, uvrstio je i praizvedbu novog dramskog teksta Tene Štivičić 3 zime , koji će biti predstavljen u prosincu.

Predstava 3 zime, stoljetna je saga o obitelji Kos, čije generacije proživljavaju sva turbulentna razdoblja Hrvatske moderne povijesti, od prvog i drugog svjetskog rata, monarhije, komunizma, do domovinskog rata, samostalnosti, demokracije i članstva u EU.

Jedina konstanta je zgrada u centru Zagreba koja svjedoči odrastanjima četiriju generacija obrazovanih i neovisnih žena. Obitelj se ponovno okuplja za Lucijino vjenčanje, a Alisa saznaje da je njen budući šogor otkupio nekoć nacionaliziranu kuću. Za mladenku je taj čin poželjan napredak, a njena sestra to doživljava kao čistu pohlepu. Sudjelovanje u svađi i zauzimanje strana u toj bitci, njihovim roditeljima bila je kap koja je prelila čašu.

U novoj drami autorica kreira portret eklektične obitelji koju na okupu drži jedino nagon za preživljavanjem.

Štivičić će biti prva hrvatska autorica čije će djelo biti praizvedeno u National Theatreu. Predstavu je režirao Howard Davies, trostruki dobitnik nagrade Olivier za predstave All My Sons, The Iceman Cometh i The White Guard. [G.K.] tportal


Povezano