Objavljeno

Prebrojavanje fertilnih žena na Međunarodnom kongresu o humanoj reprodukciji na Brijunima

Tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u. U isto vrijeme, udruga “Rode – roditelji u akciji” na svojim internet stranicama objavila je fotografiju s izlaganja na temu “revitalizacijskog potencijala Hrvatske”. Prebrojavanje maternica u redovima simpatizera i članova udruge nije dobro primljeno.

U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima, prenosi Novi list.

Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u, priopćili su u petak organizatori.

“Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima”, istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

U isto vrijeme, udruga Roda – roditelji u akciji na svojoj Facebook stranici objavila je fotografiju prezentacije demografa Stjepana Šterca na temu “revitalizacijskog potencijala Hrvatske”. Šterc je kazao da “pad nataliteta od 1991. ne možemo zaustaviti bez radikalnih zahvata.”

Prebrojavanje maternica mnoge je podsjetilo na TV seriju Sluškinjina priča (o kojoj smo pisale ovdje), a što će točno ti “radikalni zahvati” uključivati, saznat ćemo uskoro.

 


Povezano