Objavljeno

Pravobraniteljica osudila seksističku reklamu Electroluxa

Centar za građanske inicijative Poreč prijavio je Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova seksističku reklamu tvrtke Electrolux pod nazivom „Svaka ljepotica zaslužuje svoju zvijer“. Pravobraniteljica je zaključila kako se reklamna kampanja oslanja na spolni stereotip koji se temelji na tradicionalnoj podjeli rodnih uloga prema kojoj je usisavanje (kao dio kućanskih poslova) posao žene.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je naglasila da se povezivanjem rodno neutralnog proizvoda (usisavača) isključivo s jedim spolom (ženskim) te isticanjem jednog spola (ženskog) kao jedinog spola koji zaslužuje njihov proizvod, tvrtka Electrolux u reklamnoj kampanji koristi spolnim stereotipima i seksizmom.

Objasnila je da se putem reklamnih kampanja ne reklamiraju samo proizvodi, već određene vrijednosti, koncepti i ideje stoga je tvrtki Electrolux skrenula pozornost na to da je ovakvom reklamnom kampanjom podržala spolne stereotipe o ženama kao kućanicama i o ženama kao osobama koje se vrednuju temeljem fizičkog izgleda.

Sukladno tome je preporučila da se prilikom kreiranja i odobravanja reklama kojima se tvrtka oglašava radi promocije svojih proizvoda i usluga vodi računa o zakonskim odredbama te o načelu ravnopravnosti spolova kao ustavne vrednote, imajući na umu da su seksizam i spolni stereotipi jedna od velikih prepreka u postizanju pune ravnopravnosti spolova.

Isaknula je i da je svaki društveni čimbenik dužan u svom području učiniti sve kako bi se poštovala načela ravnopravnosti spolova i uklonila praksa koja predstavlja prepreku za ostvarivanje jednakih mogućnosti, jednakog statusa i jednake vidljivosti muškaraca i žena u svim područjima javnog i privatnog života.

Tvrtka Electrolux ima 30 dana da Pravobraniteljicu obavijesti o poduzetim mjerama i radnjama, sukladno njenoj preporuci.

 


Povezano