Objavljeno

Berlinska Vlada zabranjuje seksističke reklame i plakate

Nakon što je Berlin prošle godine dogovorio zabranu seksističkih reklama i jumbo plakata, jedna od stranaka postavila je svoju definiciju seksističkog sadržaja u reklamama.

U koalicijskom sporazumu koji je potpisan 2016. godine, berlinska ‘crveno-crveno-zelena’ Vlada koju čine Socijaldemokrati te Lijeva i Zelena stranka, pristala je zabraniti iznajmljivanje gradskog oglasnog prostora oglašivačima koji u svojim reklamama seksualiziraju žene.

Zanimljivo je da je početkom tjedna berlinska Vlada objavila kako planira zabraniti seksističke reklame na svim oglasnim prostorima, uključujući i one koji nisu gradski. O tome je li neka reklama seksistička ili samo seksi odlučivat će stručni žiri.

Reklame koje se u ovom slučaju smatraju seksističkima su one u kojima se ‘eksplicitno prikazuje fizička ili psihička eksploatacija žena ili njihova podređenost’ ili one koje žene prikazuju kao ‘histerične, komplicirane, potrebite, odgovorne za brigu o djeci i starijima, ovisne o konzumerizmu, zavisne o muškarcima, zavodljive ili kao osobe koje kućanske poslove obavljaju s velikim užitkom’, dok paralelno iste reklame muškarce prikazuju kao ‘racionalne, agresivne, tehnološki nadarene, snažne, autonomne i aktivne u poslovnom svijetu’.

Drugi kriteriji za definiranje degradirajućih prikaza žena su ‘seksualizirani i pornografski prikaz ljudi, posebice žena koje su na taj način svedene na seksualizirane objekte, koji nema apsolutno nikakve važnosti za proizvod ‘, kao i ‘tijela, osobito tijela (ili dijelova tijela) žena, koja su predstavljena kao objekti ili proizvodi koji su prikazani kao lako dostupni ili otkupljivi’.

Ova je zabrana još od 2014. godine uspostavljena u berlinskoj četvrti Kreuzberg-Friedrichshain. Lokalna povjerenica vijeća za ravnopravnost spolova, Petra Koch-Knöbel, kazala je kako od tada nije bilo pritužbi vezanih uz reklamno oglašavanje, što pokazuje da su oglašivači postali ‘senzibiliziraniji’.

“Žene su i dalje često degradirane u oglašavanju”, izjavila je Ines Schmidt, glasnogovornica za ženske politike Lijeve berlinske stranke. “Imam problem s reklamama u kojima žene ližu pivsku pjenu sa svojih usana noseći kratke hlače i uske majice, a koje bi trebale poslati poruku da je zbog toga njihovo pivo ukusnije.“

„Ili postoji ona reklama za margarin marke Lätta,“ dodala je Schmidt. „U njoj žena skače gola u vodu i roni sve do margarina. Zašto žena treba biti gola kako bismo pomislili da je margarin ukusan? To je zbilja čudno.“

“A neke reklamne agencije jednostavno ne znaju napraviti drugačije reklame”, kazala je Schmidt. “To je problem. Postoje i reklame koje uče žene i djecu da postoje određeni poslovi za koje su žene predodređene. To je jedan od razloga zbog kojih imamo manjak žena u tehničkim poslovima: Za takve poslove ne postoji nikakav interes djevojaka, unatoč tome što imaju bolje ocjene od dječaka. „

Nimalo neočekivano, na ovu odluku berlinske Vlade reagirala je konzervativna Demokršćanska stranka (CDU), iz koje su izjavili/e kako se politika nema pravo miješati u slobodno tržište. [E.H.Thelocal / dw


Povezano