Objavljeno

Pratite na Queer.hr-u drugi Split Pride

Danas, 9.lipnja, održava se drugi Split Pride, a na Queer.hr-u možete pratiti iz minute u minutu razvoj situacije u Splitu, uz izvještaje s terena i fotografije, a queer video tim će također biti ondje!

Okupljanje za povorku počinje u Đardinu, u 14 sati, a sama povorka kreće sat vremena kasnije. Organizatori naglašavaju da prilikom dolaska do Đardina sudionici ne nose vidljiva obilježja Pride-a (kao i da ih skinete kada odlazite s povorke), dok će u parku moći preuzeti transparente, majice, zviždaljke, te se presvući.

Ukoliko tijekom povorke dođe do verbalnih ili drugih provokacija, dobacivanja i slično, organizatori savjetuju da se ne date isprovocirati te ne odgovarate na njih, nego ih ignorirajte ili odgovarajte isključivo pozitivnim porukama.

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti “Akademska solidarnost” uputio je otvoreno pisme podrške povorkama u Splitu i u Zagrebu, kao i cijeloj LGBTIQ populaciji u njenom nastojanju da se izbori za zakonsku jednakost u ostvarivanju vlastitih prava te za društvo bez diskriminacije u privatnoj i javnoj sferi.

No, „iako nam je do sada pet ministara potvrdilo dolazak na Pride, Vesna Pusić odbila je držati govor. Vlada nema jasan stav o istospolnim parovima. Ponašaju se kao da u Hrvatskoj ne postoje djeca koja žive u takvim zajednicama, a ta djeca nemaju jednaka prava kao i njihovi vršnjaci koji žive u heteroseksualnim zajednicama. Problemi se javljaju oko nasljeđivanja, obiteljske mirovine, zdravstvenog osiguranja“ – istaknula je Sanja Juras, prenosi Queer.hr.

Mirjana Kučer iz Udruge Domine istaknula je zaprimljene izraze podrške: “Direktnu pisanu podršku su nam dala četiri od sedam članova Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, potom Veleposlanstvo Danske, žene iz Foruma SDP-a Hrvatske, te Koordinacija europske feminističke inicijative čije smo mi članice” dok je članica stranke Zelenih u EU parlamentu Marija Cornelissen iskustvo sudjelovanja u prošlogodišnjoj povorci proglasila strašnijim isustvom od Beograda i Budimpešte.

Više o programu i uputama za Split Pridea pročitajte na Queer.hr-u…


Povezano