Objavljeno

Poznati proizvođač videoigara optužen za seksizam i uznemiravanje zaposlenica

Nakon dvogodišnje istrage, kompanija Activision Blizzard koja proizvodi videoigre suočava se s tužbom zbog njegovanja kulture seksizma. U pitanju je izdavač velikih naslova kao što su Call of Duty, World of Warcraft i Overwatch.

Optužbe protiv tvrtke uključuju njegovanje frat boy kulture, seksualno zlostavljanje, rodni jaz u plaćama, kao i ograničavanje žena u napredovanju. Time se Activision pridružio tvrtkama Ubisoft i Riot Games koje su također došle na loš glas zbog diskriminacije i seksualnog uznemiravanja zaposlenica.

Zaposlenici Activision Blizzarda redovito bi dolazili mamurni na posao, prebacivali bi odgovornost na zaposlenice dok su za to vrijeme igrali igre, otvoreno bi razgovarali o seksualnim susretima, pa čak se i šalili o silovanju. Kao najdrastičniji slučaj ističe se samoubojstvo zaposlenice nakon što su njezini suradnici podijelili njezinu intimnu fotografiju, a seksualno uznemiravanje je sveprisutno, navodi se u tužbi.

Također se navodi kako je tadašnji kreativni direktor World of Warcrafta Alex Afrasiabi pokušavao zavesti više zaposlenica tijekom BlizzCona. Svoj je apartman nazvao „Cosby Suite” referirajući se na Billa Cosbyja, s čijom su slikom zaposlenici ondje i pozirali. Iako je predsjednik Activision Blizzarda J. Allen Brack navodno bio svjestan takvog ponašanja, zaposlenik nije bio discipliniran te je nastavio s neželjenim ponašanjem prema kolegicama prije nego što je napustio Blizzard 2020. godine.

Poštujemo različitost i težimo njegovanju radnog mjesta koje nudi inkluzivnost za sve,” rekao je glasnogovornik kompanije. “U našoj tvrtki ili industriji, niti bilo kojoj industriji, nema mjesta za seksualno ili uznemiravanje bilo koje vrste. Svaku tvrdnju shvaćamo ozbiljno i istražujemo sve tvrdnje.”

Iz Activisiona su dodali kako tužba sadrži neke “iskrivljene i često pogrešne opise vezane uz prošlost kompanije.”

Zaposlenici i zaposlenice nisu bili zadovoljne reakcijom rukovodstva, stoga su krajem srpnja pozvali na bojkot Activisionovih video igara te organizirali protestni odlazak s radnog mjesta, zahtijevajući pravednije poslovne prakse i ugovore.

Prosvjed je polučio uspjeh: predsjednik J. Allen Brack je smijenjen, a na njegovo mjesto postavljeni su Mike Ybarra i Jen Oneal. [K.D.] Wired…


Povezano