Objavljeno

Povijesna nagrada transrodnoj glumici na švedskim Oscarima

Trenutno najistaknutiji švedski redatelj Ruben Ostlund, osvojio je rekordan broj nagrada na švedskim Oscarima, nagradama Guldbagge.

Njegov film Turist osvojio je nagradu za najbolji film, najboljeg sporednog glumca i najbolju kinematografiju, kao i za najbolju montažu, najbolji scenarij i najboljeg redatelja.

No, pohodu da osvoji sve Guldbaggee spriječili su ga Saga Becker, koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu u transgender drami Something Must Break Ester Martin Bergsmark, te Sverrir Gudnason koji je za ulogu u filmu Jensa Ostberga Blowfly Park nagrađen kao najbolji glumac.

Zanimljivo je da Saga Becker kad je dobila ulogu u filmu, nije imala glumačkog iskustva, vidjela je oglas za film, te kupila roman Eli Levens You are the roots that sleep at my feet and hold the earth in place, a brzo nakon toga uloga je bila njezina.

„Eli-ine riječi su mi se uvukle pod kožu i osjećala sam da moram biti dio toga. Autala sa se kao trasrodna osoba otprilike godinu dana ranije i prepoznala se u knjizi, u jeziku i cijeloj priči, te sam osjećaja da mogu dati dio sebe tom projektu“, navodi Becker u intervjuu za švedski portal Transformering.

Kaže da se želi nastaviti baviti glumom, a film smatra izrazito važnim. Nominacija i nagrada Sage Becker ujedno je i prva takve vrste za transrodnu glumicu.

Za Becker je sve to još uvijek nadrealno. Sama činjenica da je kao nepoznata glumica bez kazališnog treninga nominirana u jednoj od najjačih kategorija najviše švedske filmske nagrade, dovoljno je iznenađenja, no naglašava: „…ja sam i prva trans osoba ikad nominirana i čini mi se da je ovo korak u pravom smjeru. Nadam se da će ovo osvijestiti ne samo švedsku filmsku industriju, nego i druge dijelove društva“.

Spomenimo na kraju da je veteranka Anita Wall nagrađena kao najbolja sporedna glumica za ulogu u filmu Home, film braće Dardenne Two Days, One Night proglašen je najboljim filmom na stranom jeziku, a Liv Ullmann je počašćena nagradom za životno djelo. [Ž.V.]


Povezano