Objavljeno

Posljednje albanske virdžine – fotografije Jill Peters

Pojava virdžina, žena iz Kosova, Metohije, sjevernog dijela Albanije i Crne Gore od djetinjstva odgajanih kao muškaraca, datira stotinama godina unazad i još nisu iščezle u potpunosti. Upravo tih nekoliko preostalih žena, većinom u poodmakloj životnoj dobi, potražila je u Albaniji fotografkinja Jill Peters i njihove portrete skupila u seriji Sworn Virgins of Albania. Peters trenutno radi i na dokumentarnom filmu o virdžinama.

One su nosile muška imena, mušku odjeću i imale muške uloge u društvu, a muški članovi šire zajednice, patrijarhalne i konzervativne, doživljavali su ih sebi ravnima. Razlozi njihova postojanja su nedostaci muške djece u porodici (nastavak loze, a i nastojanje da nasljedstvo ne ode u miraz ženskom djetetu) ili odraslih muškaraca u zajednici. U Albaniji su djevojke postajale virdžine i nakon raskida zaruka, trajno se odričući prava na udaju, jer je u tradicionalnoj kulturi Albanaca raskid zaruka sa ženine strane bio legitiman povod za krvnu osvetu.

Bez obzira da li su ostali muškarci u zajednici znali za biološki spol virdžine, one su ravnopravno sudjelovale u „muškim aktivnostima“: nosile su oružje, pile alkohol, pušile, kartale, vodile imanje, išle su čak i u vojsku, a prema ženama u zajednici su se odnosile s visine i grubo.

“Posjeduju neopisivu količinu snage i ponosa i cijene obiteljsku čast više od ičega. Njihova transformacija u cijelosti je podržana, pozicionirana i prihvaćena u zajednici. No ono što najviše iznenađuje je da gotovo da ne žale za onim što su žrtvovale” navodi Peters. [I.C.] FeatureShoot

Više o fotografijama možete pročitati ovdje.Povezano