Objavljeno

Preminula posljednja crnogorska virdžina

Foto: Jelena Kulidzan

Stana Cerović dugo poznata kao posljednja crnogorska virdžina, preminula je jučer u 85. godini u Domu za stare u Risnu. Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog stoljeća, a kako su joj braća umrla, obećala je ocu da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati. Obećanje nikada nije prekršila, a ulogu domaćina je preuzela ranije nego što se nadala, jer joj je otac umro kad je imala 15 godina.

U obiteljima bez muške djece takav je bio običaj. Najmlađa kći preuzela bi ulogu nasljednika, domaćina i osobe zavjetovane na celibat, koja će dok je živa nositi prezime svojih predaka. Od treće ili četvrte godine počinjao je odgoj drugačiji od onoga kojem su podvrgavana ženska djeca. Virdžine, ostajnice ili tobelije, kako su ih još nazivali, karakteristične su za Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Običaj je nastao početkom 19. stoljeća i od tada do danas zabilježeno je oko 150 slučajeva. Nezabilježenih je, pretpostavlja se, mnogo više.

Najobuhvatniju tipologiju poznatih slučajeva ponudila etnologinja i antropologinja dr. Ljiljana Gavrilović, koja ih je podijelila u pet vrsta. Prvu vrstu čine djevojke koje se odriču prava na udaju i postaju tobelije zbog nedostatka odraslih muškaraca, dok ne odraste netko od mlađih muških članova obitelji, u drugu grupu spadaju djevojke koje se privremeno zavjetuju na život u celibatu zato što se muški članovi njihove porodice nalaze pod prijetnjom krvne osvete, treći tip predstavljaju albanske djevojke koje se zavjetuju na celibat da bi raskinule zaruke, četvrta vrsta odnosi se na na razvedene žene koje se zavjetuju da se više neće udavati,a petu vrstu čine djevojke koje se zavjetuju na celibat i preuzimaju ulogu i identitet muškarca zato što u obitelji nema muške djece, kao što je bio slučaj i sa Stanom.

Mnoge virdžine koje pripadaju ovom posljednjem tipu proglašene su za ’sina’ odmah po rođenju i od malih nogu su odgajane kao dječaci.

Više o virdžinama pročitajte u tekstu naše suradnice Marijane Camović Virdžine – žene primorane živjeti životom muškarca.

Povezano