Objavljeno

Nezavisnost i stil Teddy Girl subkulture kroz objektiv Kena Russella

Fotografije Kena Russella koje su dugo smatrane izgubljenima, nedavno su pronađene, a među gotovo 3,000 negativa, bili su i oni koji prikazuju gotovo zaboravljenu žensku londonsku subkulturu iz pedesetih.

Russell se prvotno htio baviti baletom, no nakon što mu je otac taj san srezao u korijenu, okreće se fotografiji i filmu, te brzo postaje poznat po kršenju pravila struke, stvarajući neka od najznačajnijih djela u postratnom periodu.

Serija fotografija The Last of the Teddy Girls dokumentira žensku subkulturu koja je istovremeno predstavljala nezavisnost i stil. Žene poznate po odbacivanju društvenih  normi i tradicionalnih ženskih uloga, zaokupile su Russellovu pažnju, a spomenuta serija fotografija postala je najslavnija iz perioda pedesetih.

„Nitko nije obraćao previše pozornosti na teddy djevojke prije nego što sam ih ja zabilježio, dok se o teddy momcima moglo dosta čuti. Ta su djeca bila čvrsta, bili/e su rođeni/e u doba rata, a racionalizacija hrane je okončana tek negdje 1954., godinu prije nego su ove fotografije nastale“, prisjetio se Russell i dodao: „Bili/e su ponosni/e. Znali/e su svoju vrijednost. Oblačili/e su se kako su se oblačili/e.“ Bust/DangerousMinds


Povezano