Objavljeno

Poljski Tofifest u znaku hrvatskih redateljica

Na 14. Međunarodnom filmskom festivalu Tofifest koji će se od 15. do 23. listopada održati u poljskom Torunu ove se godine u natjecateljskim sekcijama predstavljaju čak tri hrvatske redateljice. Među uvrštenim hrvatskim filmovima našla se Katerina Zrinka Matijević sa svojim filmom ‘Trampolin’, Hana Jušić s ‘Ne gledaj mi u pijat’ i Dubravka Turić sa svojim kratkometražnim filmom ‘Belladonna’.

Kada govorimo o kategoriji filma koja je donedavno u Hrvatskoj bila rezervirana uglavnom za muška imena, pravo je zadovoljstvo vidjeti toliki broj redateljica koje su ušle u fokus recentne hrvatske kinematografije.

‘Trampolin’, kojemu je ovo ujedno i međunarodna premijera, uvršten je u natjecateljski program ‘On Air’ dugometražnih debitantskih filmova mladih redatelja i redateljica.  U istom se programu našao i film ‘Ne gledaj mi u pijat’ koji je nedavno ovjenčan Nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film u programu Dani autora venecijanske Mostre.

Višestruko nagrađivana ‘Belladonna’ u Torunu će se prikazivati u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova.

Ovogodišnje izdanje Tofifesta u programu pod nazivom ‘Novi hrvatski film’ prikazuje pet dugometražnih igranih filmova – ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića, ‘Život je truba’ Antonia Nuića, ‘S one strane’ Zrinka Ogreste, ‘Takva su pravila’ Ognjena Sviličića i ‘Vis-A-Vis’ Nevia Marasovića.

Na svečanosti otvorenja festivala prikazat će se hrvatska manjinska koprodukcija ‘Houston, imamo problem!’ Žige Virca, a dugometražnu hrvatsku produkciju predstavit će još filmovi ‘ZG80’ Igora Šeregija, ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića i manjinska koprodukcija ‘Oslobođenje Skoplja’ u režiji Rade i Danila Šerbedžije.

Za selekciju kratkometražnih igranih filmova odabrani su ‘Orah’ Danila Šerbedžije, ‘Ponoćno sivo’ Branka Ištvančića, ‘Indonezija’ Darije Blažević, ‘Minjonja njanjonja’ Josipa Lukića, ‘Magda Mozarka’ Bojane Momirović i ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić.

Od domaćih dokumentaraca tu su ‘Gonič’ Tome Zidića, ‘Delta – obilje umjetnosti’ Marina Lukanovića, ‘Ana trg’ Jelene Novaković, ‘Treći’ Arsena Oremovića i ‘Zločin za koji nitko nije odgovarao’ Dubravka Kovača. Tportal


Povezano