Objavljeno

Film njemačke redateljice apsolutni pobjednik Europskih filmskih nagrada

Nakon što je žiri Cannesa u svibnju ove godine potpuno izignoriraro njemačkog kandidata za Oskara, film ‘Toni Erdmann’ briljirao je na dodjeli Europskih filmskih nagrada gdje je pokupio čak pet nagrada.

Više od 3.000 filmaša i filmašica sudjelovalo je u glasanju kojim je jučer njemačka komedija redateljice Maren Ade osvojila nagradu za najbolji europski film, najbolju režiju i scenarij te najboljeg glumca i glumicu. Film trenutno igra u Kinu Europa, pa ukoliko još niste, svakako preporučamo da ga pogledate.

Nagrade su osvojila čak tri filma koji su ovogodišnji Skandinavski kandidati za Oskara: ‘A Man Called Ove’ (Švedska), ‘The Land of Mine’ (Danska) i ‘The Happiest Day in the Life of Olli Maki’ (Finska) koji smo prošloga tjedna imalie priliku gledati na 14. Human Rights Film Festivalu.

Talijanski film  ‘Fire at the Sea’ odnio je nagradu za dokumentarni film, dok najboljim animiranim filmom proglašen švicarski ‘My Life as a Zucchini’.

Nagradu za najbolji kratki film osvojio je 13 minutni ratni portret užasa koji se poslijednje tri godine događa u Siriji i Aleppu  ‘9 Days from My Window in Aleppo’, nizozemsko-sirijske koprodukcije.

https://vimeo.com/142557256

Hrvatsku je u Wroclawu u kategoriiji Nagrada publike predstavljao Matanićev ‘Zvizdan’, ali je nagrada dodijeljena poljskoj drami ‘Body’.

Francuski scenarist Jean Claude Carrier dobitnik je Nagrade za životno djelo, a počasna nagrada za životno djelo dodijeljena je nedavno preminulom poljskom redatelju i velikanu europskog i svjetskog filma, Adrzeju Wajdi.

Ove je godine na dodjeli poseban naglasak stavljen na politička pitanja, pa je tako zamjenik predsjedavajuće Agnieszke Holland u Europskoj filmskoj akademiji, Mike Downey, poručio kako je Brexit velika katastrofa koja nam se dogodila, ispričavši se u ime svojih sugrađana/ki.

Za politički komentar nije zakinuta ni Hrvatska, pa je tako nizozemska producentica Leontine Petit preuzimajući nagradu za najbolju producenticu spomenula film ‘Full Contact’ koji je nastao u suradnji nizozemsko-hrvatske produkcije.

“Godine 2013. koproducirala sam film ‘Full Contact’ koji potpisuje nizozemski redatelj David Verbeek, glume francuski glumci, a film je nastao u suradnji nizozemsko-hrvatske produkcije i filmske ekipe. Danas, tri godina kasnije, hrvatski koproducent (Nukleus film) je optužen za antihrvatsku propagandu i uvučen je u vrlo bizarnu političku i pravnu situaciju s desničarskim političkim moćnicima u Hrvatskoj, otežan mu je rad i uskraćena su mu financijska sredstva za projekte” izjavila je nizozemska producentica preuzimajući nagradu. indiewire/novilist

 


Povezano