Objavljeno

Poljska u kazneni zakon želi uvesti ‘pretporođajno ubojstvo’, tisuće prosvjeduju

Tisuće Poljaka/inja koji podržavaju pravo žena na izbor kad je riječ o pobačaju okupile su se u nedjelju u Varšavi na prosvjednom skupu ispred zgrade parlamenta nakon što je vođa poljske vladajuće stranke podržao zahtjev poljskih katoličkih biskupa da se pobačaje posve zabrani. Inicijativa za dodatno ograničavanje postojećeg rigidnog zakona o pobačaju u Poljskoj postaje sve jača, a dodatni vjetar u leđa daje joj i zadnja izjava premijerke Beate Szydlo koja podupire potpunu zabranu pobačaja. 

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u EU-u. Službene statistike pokazuju da se svake godine izvede svega nekoliko stotina pobačaja, no zagovornici/e prava žena na izbor ističu da su ilegalni pobačaji jako brojni.

Rasprava o pobačaju vodi se već mjesecima, a konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) koja je došla na vlast u listopadu, planira postrožiti zakon kako bi ga uskladila s učenjima Katoličke Crkve.

“Čak je i iranski zakon o pobačaju liberalniji od ovog prijedloga, zato moramo prosvjedovati”, kazala je Marta Nowak, jedna od sudionica skupa, koji je putem društvenih mreža organizirala lijeva stranka Zajedno.

Poljska trenutačno dopušta prekid trudnoće samo u ranoj fazi i kada ugrožava život ili zdravlje majke, zatim kada bi dijete vjerojatno bilo trajno hendikepirano ili kada je trudnoća posljedica kaznenog djela, silovanja ili incesta. Poljski biskupi traže da se zakon iz 1993. postroži i da pobačaj bude dopušten jedino u slučaju da je život majke ugrožen. Protive se dakako i medicinski potpomognutoj oplodnji, hitnoj kontracepciji, seksualnom odgoju,a glavnog neprijatelja pronalaze u pojmu ‘rod’.

“…Stajalište katolika o tome je jasno i nepromjenjivo: život svake osobe mora biti zaštićen od začeća do prirodne smrti”, istaknuli su u pismu pročitanom u nedjelju u crkvama širom zemlje, a objavljenom nekoliko dana prije. “Tražimo od zastupnika i vlade da iniciraju zakon.”

Građanski inicijativa ‘Zaustavite pobačaj’ predlaže zakon prema kojem bi se uvela potpuna zabrana pobačaja, a kaznenom zakonu dodala kategorija ‘pretporođajnog ubojstva’ prema kojoj bi se sa tri do pet godina zatvora kažnjavalo žene, liječnike/ce i sve koji na bilo koji način pomognu izvršenje pobačaja. Predlažu također da se termin ‘ljudski fetus’ gdje god je to moguće zamijeni terminom ‘začeto dijete’, no niti u jednom dijelu svojim prijedlogom zakona ne dotiču se zaštite života žene i njezinog zdravlja.

Inicijativa trenutno čeka odobrenje registracije, a kada im to pođe za rukom imat će tri mjeseca da sakupe 100 000 potpisa kako bi osigurali da se o ovom prijedlogu raspravlja u poljskom Sejmu.

Premijer Jaroslaw Kaczynski rekao je novinarima ranije ovaj tjedan da kao katolik mora poslušati poziv biskupa. Iako neće prisiliti stranku da glasuje za zabranu, “vjeruje da će velika većina zastupnika ili možda svi podržati prijedlog”.

PiS planira ukinuti državno financiranje umjetne oplodnje, a očekuje se da će obveza posjedovanja recepta za kontraceptivnu pilulu za ellaOne biti ponovno uvedena unutar tri mjeseca. [Ž.V.] Astra/Hina…


Povezano