Objavljeno

Poljakinja Olga Tokarczuk dobila Bookera

Ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International je poljska spisateljica Olga Tokarczuk. Obznanjeno je to u utorak navečer u Londonu. Nagradu od 50 000 funti autorica će dijeliti sa prevoditeljicom svog nagrađenog romana „Flights“ („Letovi“) na engleski jezik Jennifer Croft.

O nagradi je odlučio žiri u sastavu: Lisa AppignanesiMichael HoffmanHari KunzruHelen Oyeyemi i Tim Martin. Predsjednica žirija Lisa Appignanesi istaknula je tematiku romana, temu “nomadskih života koje vodimo po cijelom svijetu, stalnog kretanja, stalne želje da se podignemo i nastavimo, bilo da je riječ o propalim ljubavnim vezama ili odlasku u druge države” i “ograničenosti, konačnosti, smrtnosti ljudskog tijela koje uvijek vuku prema zemlji”. Dodala je: “Zavoljeli smo pripovjedni glas koji se kreće od humora i veselog neposluha do pravog emocionalnog sloja, koji ima moć stvoriti likove vrlo brzo, pomoću zanimljivih digresija i spekulacija.”

Tokarczuk je svojevremeno gostovala i u Hrvatskoj, na Festivalu europske kratke priče.

Poljska pjesnikinja i prozaikinja, feministica i ekološki osviještena društvena aktivistica, rođena je 1962. u Sulechówu. Jedna je od najpopularnijih i najčešće prevođenih poljskih spisateljica, dobitnica mnogih prestižnih nagrada, među inima i Književne nagrade Nike 2008. za roman “Bieguni”. Autorica je značajnih djela kao što su “Pravijek i druga vremena”, “Dom danji, dom noćna”, “Posljednje priče”.

Olga Tokarczuk je po struci psihologinja, Jungova sljedbenica, te je prije književne karijere radila i kao psihoterapeutkinja. Primila je sve ugledne poljske i mnoge europske književne nagrade i među najčitanijim je autorima srednjeg naraštaja poljskih pisaca. Nakon prve knjige, zbirke pjesama iz 1989, objavila je petnaestak zbirki priča i romana te jednu knjigu eseja. Na hrvatski jezik prevedeno je više njezinih djela: npr. romani “Pravijek i ostala vremena” (2001.) i “Dom danji, dom noćni” (2003.). Roman “Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju” objavljen je 2009.

Ostale knjige uvrštene u uži izbor za ovogodišnju nagradu Man Booker International uključivale su roman “Vernon Suboteks 1” francuske spisateljice Virginie Despentes, “The White Book” južnokorejske književnice Han Kang, “The World Goes On” Mađara Laszla Krasznahorkaija, “Like a Fading Shadow” Španjolca Antonija Munoza Moline i “Frankenstein in Baghdad” Iranca Ahmeda Saadawija.

Izvor: booksa.hr


Povezano