Objavljeno

Martha Nussbaum dobitnica nagrade za filozofiju u iznosu od milijun dolara

Filozofkinja i klasičarka Martha Nussbaum proglašena je ovogodišnjom dobitnicom nagrade Berggruen, koja se dodjeljuje filozofima i misliocima čije su ideje ‘duboko oblikovale ljudske samospoznaje i napredak u brzo mijenjajućem svijetu’.

Nagrada koja sa sobom donosi i novčani iznos od milijun dolara bit će joj dodijeljena u prosincu na ceremoniji koja će se održati u New Yorku.

Dr. Nussbaum (1947.) autorica je i urednica više od 40 knjiga koje obuhvaćaju teme emocija (uključujući i negativne emocije poput gnušanja) u političkom životu, prirode ljudske ranjivosti, važnosti liberalnog obrazovanja te poveznice između klasične književnosti i suvremenog svijeta.

Poznata je i po tome što pomaže unaprijediti takozvanu mogućnost pristupa gospodarskom razvoju, prema kojem bi se napredak trebao mjeriti podacima poput povećanja očekivanog životnog vijeka i obrazovanja, a ne samo povećanjem dohotka.

U objavi nagrade stoji da je njezin rad „pokazao kako filozofija, koja je daleko od toga da je samo disciplina fotelje, nudi bolji uvid u razumijevanje toga tko smo, koje je naše mjesto u ovom svijetu i koji su načini da živimo ispunjene živote.“

Dr. Nussbaum, profesorica na Sveučilištu u Chicagu i jedna od najpoznatijih filozofkinja u SAD-u, često je uključena u političke i pravne debate, poput one o istospolnim brakovima.

U knjizi ‘Monarhija straha: Filozofski pogledi na našu političku krizu‘ koja je objavljena u srpnju, a inspirirana izborom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika, ponovno se bavi temama iz svojih ranijih radova, proučavajući kako nas naša ‘životinjska ranjivost’ može dovesti do suradnje i biti iskorištena za sijanje nepovjerenja i podjela.

Njezina ostala recentna djela sadrže nešto osobnije bilješke. U ‘Promišljenom starenju‘ objavljenom 2017. godine, Nussbaum i njezin kolega sa Sveučilišta u Chicagu, pravni stručnjak Saul Levmore, iznijeli su svoja promišljanja na temu bora, umirovljeničkih zajednica, kasnoživotnih romansi i kolonoskopije.

Nagradu Berggruen 2016. je osnovao Berggruenski Institut, istraživačka organizacija iz Los Angelesa koja se bavi poboljšanjem upravljanja i međukulturalnog razumijevanja. Prve dvije nagrade osvojili su kanadski filozof Charles Taylor te britanska filozofkinja Onora O’Neill. [E.H.] NY Times


Povezano