Objavljeno

Ivana Dimić dobitnica je NIN-ove nagrade za 2016. godinu

Foto: Dragan Kujundžić/rs.n1info

Ivana Dimić sa svojim romanom ‘Arzamas’ (u izdanju Lagune), dobitnica je 63. nagrade za književnost koju od 1954. godine dodjeljuje časopis ‘Nedjeljne informativne novine’. Dimić se u najužem izboru za nagradu našla s Vladanom Matijevićem i njegovim ‘Susretom pod neobičnim okolnostima’, Vladimirom Tabaševićem i romanom ‘Pa kao’ te  Vladislavom Bajcem i ‘Kronikom sumnje’.

Odluku o dobitnici nagrade donio je žiri u sastavu Božo Koprivica, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mihajlo Pantić. Vrijedi spomenuti kako je ovo tek peta književnica kojoj je od 1954. godine dodijeljena nagrada, a prije nje tu čast su imale Dubravka Ugrešić (1988. ‘Forsiranje romana reke’), Svetlana Velmar Janković (1995. ‘Bezdno’), Grozdana Olujić (2009. ‘Glasovi u vetru’) te Gordana Ćirjanić (2010. ‘Ono što oduvek želiš’).

Kako je primijetila spisateljica Lana Bastašić, ‘Arzamas’ je ujedno tek drugi roman ovjenčan NIN-ovom nagradom u kojemu je glavna protagonistica žena. O položaju autorica unutar književnog kanona više možete čitati u tekstu koji je za naš portal pisala Antonela Marušić

Dimić je kazala kako je ‘Arzamas’ roman o “arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i kćer koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobijedi majčinu nadolazeću smrt.”

Istaknula je kako je roman dobio ime po Arzamasu, ruskom gradu u kojem su znanstvenici radili atomsku bombu, a uzela ga je za moto upravo zbog priče o bolesti i smrti, odnosno ‘arzamanskom užasu’ u kojem se nalazi kćer koja čuva bolesnu majku.

Forma romana je zanimljiva i nesvakidašnja, budući da je to mozaik dijaloške forme koja se smjenjuje s proznom formom. Ako se dijaloška forma tiče horizontale – banalnog življenja, a vertikala – prozna forma tiče se metafizike razmatranja u samoći o smrti, ljubavi, bolesti, onda od početka do kraja imate razapinjanje glavne junakinje na jedan križ koji se pravi od te forme – od horizontale i vertikale“, rekla je Dimić. 

Član žirija, Mihajlo Pantić, prilikom obrazlaganja odluke žirija istaknuo je kako roman ‘Arzamas’ tematizira jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija – odnos kćeri i majke.

Foto: Dragan Kujundžić/rs.n1info

“Taj i takav odnos je u srpskoj književnosti rijetko kada izdašnije i umjetnički uspjelije obrađivan. Pripovijedanje u ‘Arzamasu’ teče smjenom dramskih, dijaloških i prozno-esejističkih pasaža, dok se u dramskoj kolokvijalnoj formi i njoj imanentnoj graničnoj situaciji predočava sva složenost ljubavi dva bliska, a tako različita bića, od kojih je jedno u zenitu, a drugo na kraju života”, izjavio je Pantić, dodavši kako je roman ispripovijedan svedenim i dramski ekonomičnim načinom u stalnoj smjeni komičonog, apsurdnog i sjetnog tona.

Članica žirija, Tamara Krstić, ustvrdila je da nije lako “živjeti i pisati na premisama jednog svijeta kojeg više nema i u onom svijetu u kojem ništa više ne važi.

Odabrana knjiga Ivane Dimić je dokazala da je jezik jedino prisustvo ukorijenjenosti u stvarnost, a da je jezik taj kojim se oblikuje najviše književnost“, kazala je Krstić.

Ivana Dimić rođena je u Beogradu 1957. godine. Diplomirana je dramaturginja te autorica brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Do sada su joj objavljene zbirke priča ‘Crna zelen’ (1995), Mahorka, mastilo i muž’ (1998), Uzimanje vremena’ (2001),’ Ima li koga?’ (2006) te Popis imovine’ (2009).

Nagrada će biti uručena 23. siječnja na obilježavanju 82. godine postojanja NIN-a. b92


Povezano