Objavljeno

Pokrenuto prvo istraživanje o reproduktivnim pravima žena s invaliditetom u Hrvatskoj

Udruga Roditelji u akciji – RODA pokrenula je u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske istraživanje Majčinstvo i žene s invaliditetom.

Radi se o prvom istraživanju o reproduktivnim pravima žena s invaliditetom u Hrvatskoj, a provodi se putem dubinskih intervjua, anketnog upitnika i fokus grupa.

Pozivaju sve žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi od 18 do 50 godina da anonimno popune anketni upitnik (http://bit.ly/1l4tSuo) te da se jave u udrugu Roda ukoliko žele sudjelovati u dubinskom intervjuu ili u fokus grupama (kontakt: ivana.b@roda.hr).

Anketni upitnik namijenjen je ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi bez obzira na to jesu li majke, a na sudjelovanje u dubinskom intervjuu i fokus grupama pozivaju trudnice s invaliditetom i majke s invaliditetom djece predškolskog uzrasta.

Ovim cjelovitim istraživanjem želi se doznati kakva je zdravstvena skrb za trudnice i rodilje s invaliditetom, koji oblik podrške je potreban majkama s invaliditetom  te što je potrebno unaprijediti po pitanju njihovih prava, doznajemo iz Udruge Roda.

Cilj istraživanja je utvrditi čimbenike i okolnosti zdravstvene skrbi trudnica i rodilja s invaliditetom te potrebu za podrškom majčinstvu s invaliditetom kako bi se izradile preporuke svima zainteresiranima za unapređenje položaja trudnica, rodilja i majki s invaliditetom.

Udruga je također započela s provedbom projekta kojega financira Ministarstvo zdravlja, a vezano za psihosocijalnu podršku ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi. Do sada je održana edukacija Rodinih volonterki za rad sa ženama s invaliditetom, a daljnje planirane aktivnosti uključuju izradu DVD-a o dojenju za gluhe majke, materijale sa zvučnim zapisom za slijepe, edukaciju patronaže, itd. [M.B.]

Anketni upitnik >>> http://bit.ly/1l4tSuo


Povezano