Objavljeno

Pokrenuta kampanja za očuvanje zbirke kiparice Vere Dajht Kralj

Nakon tri godine postojanja obilježenog napornim i dobrovoljnim radom, članovi i članice Živog Ateljea DK pozivaju građane da im se pridruže u akciji zaštite i promocije vrijedne zbirke kiparice Vere Dajht Kralj koja spada u zaštićeno kulturno nasljeđe Republike Hrvatske.

Promocija prve monografije, ujedno i prva izložba iz fundusa zbirke, o Verinim javnim skulpturama i spomenicima, otvara se 3. listopada 2018. u Hrvatskom muzeju arhitekture – HAZU. Kako bi kvalitetno ostvarili ovo prvo veliko postignuće, Živom Ateljeu potrebna je podrška u prikupljanju sredstava putem platforme za javno financiranje Indiegogo.

Kako bi izvršili sve s kvalitetom koju projekt zaslužuje, potrebno nam je više sredstava nego nam je odobreno od institucija Grada i Ministarstva, objašnjavaju iz Živog Ateljea. Među nagradama za podršku nalaze se jedinstvene prilike; na primjer, 21. kolovoza u Zagrebu, jedinstveni koncert muzičara svjetskog glasa Miroslava Tadića i Yvette Holzwarth, a za posebne ljubitelje umjetnosti i kolekcionare, tu je i mogućnost sponzoriranja odljeva skulpture kojoj prijeti propadanje. Za izbor skulpture i dogovor o detaljima javite se na: zbirkadajhtkralj@ziviatelje.dk.

“Proširite internetske poveznice i glas o našoj inicijativi i potrebama u krugu vaših poznanika, prijatelja, kolegica i kolega, poslovnih partnera i suradnika. Ako posjedujete stručno znanje u restauraciji umjetničkih djela ili njihovoj pripremi za izložbe, ako ste vješti u bilo kojem aspektu kulturnog menadžmenta ili prikupljanja sredstava, javite nam se na bilo koji način. Najbolje je, ako ste u Zagrebu, da navratite u Atelje, u Ilicu 110, na čaj ili rakijicu, udijelite nam savjet te se i na taj način uključite”, stoji u pozivu.

Poznata hrvatska kiparica i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vera Dajht-Kralj umrla je 2014.  godine u 86. godini u Zagrebu. Rođena je 11. prosinca 1928. u Zagrebu u židovskoj obitelji koja se prije 200 godina nastanila u Hrvatskoj došavši iz Mađarske. Dajht-Kralj je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Godine 1953. završila je postdiplomski studij na pariškoj Académie des Beaux-Arts. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1955. Od 1952. godine, Dajht-Kralj je izlagala na više od osamdeset samostalnih i grupnih izložaba u domovini i inozemstvu. Izradila je deset spomenika, predložila je idejna rješenja za dvadeset skulptura smještenih na javnim površinama diljem Zagreba. Njezina skulptura »Prozor« je 1991. godine prihvaćena kao idejno rješenje i postavljena je u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Skulptura simbolizira „noćne dame“ koje su čekale mušterije na svojim prozorima u toj ulici.

Kampanju možete podržati ovdje.

Povezano