Objavljeno

Pokrenut online arhiv radova iz područja suvremene ženske i feminističke umjetnosti

U sklopu jedinog međunarodnog feminističkog časopisa za suvremenu umjetnost i teoriju umjetnosti n. paradoxa (kojeg smo vam detaljnije predstavili još 2011. ovdje) pokrenut je online arhiv čiji je cilj olakšati pristup istraživačkim, diplomskim i doktorskim radovima koji se bave suvremenom ženskom i feminističkom umjetnošću, pohranjenima u državnim arhivima ili na sveučilištima.

Arhiv je rezultat istraživačkog projekta Frances Hatherley i Katy Deepwell sa Sveučilišta Middlesex koji je ostvaren u prvoj polovici 2015. uz pomoć većeg broja profesora/ica. Sigurno je da će ovaj digitalni arhiv biti referentna točka svim istraživačima/cama i studentima/cama te im pomoći u razvoju novih ideja i projekata.

Iako se u arhivu trenutačno nalazi čak 1171 rad, on još uvijek nije potpun. Primjerice, mnoge umjetničke škole još nisu stavile sve svoje disertacije i radove online, tako da postoje praznine u dostupnim zbirkama.

Svatko na popis može dodati rad svog/je studenta/ice ili kolege/ice na popis. Bitno je naglasiti kako ti pisani uradci nisu isključivo na engleskom jeziku. Oni nisu pohranjeni u PDF formatu, već je omogućen pristup linkovima na kojima se radovi nalaze u elektroničkom obliku ili onima na kojima se mogu naći podaci o svakom od njih. Osim toga, mogu se pretraživati i imena autora.

Većina navedenih tekstova napisana je nakon 1974. godine, a mnogi su novijeg datuma (posebno iz prošlog desetljeća). Naime, u mnogim državama nije bilo moguće napisati doktorat iz povijesti umjetnosti o bilo kojoj temi koja se dotiče razdoblja nakon 1945. godine ili čak 1960. sve do 1990-ih kada su mnogi umjetnici/e pisali/e doktorate o vlastitom umjetničkom radu i o feminističkoj pedagogiji u umjetnosti.

Za izradu ove baze podataka poslužili su brojni online izvori iz različitih država svijeta. U nju su uvršteni radovi s temom ženske i feminističke umjetnosti i njezine povijesti, samih umjetnica, rodne, queer i lezbijske problematike, cyberfeminizma i dr.

Ako ste, dakle, bili mentor/ica studentu/ici ili ste sami napisali rad na jednu od ovih tema (jezik i zemlja nisu bitni) koji je dostupan na sveučilištu ili u nacionalnom arhivu, a želite ga staviti na popis, ispunite obrazac ovdje. [A.V.] KTPress


Povezano