Objavljeno

Mix feminae: Queer Art

U ovotjednom MixuFeminae preporučamo nekoliko queer umjetnika/ca koji su nam zadnje vrijeme zapeli za oko!

 

boychild

Iako je svoju umjetničku karijeru započela tek prije nekih dvije godine na drag sceni San Francisca, kalifornijska umjetnica boychild dosada je radila s Lukeom Gilfordom, bila na turneji s Mykki Blanco, glumila u spotu Iana Isiaha, nosila reviju za Hood By Air i, zasigurno najvažnije, izvela čitav niz genijalnih performansa. Za lik boychilda kaže da ga je gradila cijelog života i da je inspiriran prvenstveno (drag) umjetnicom Diom Dear te načinom na koji je tehnologija oblikuje ljudske odnose.

„Moje (trans) tijelo je ključno za moj rad. Mislim da su ljudi isprva fascinirani androginošću, ali stvar nije isključivo u rodu. On mi zapravo ne znači ništa.“

 

Leslie Kulesh

Dobitnicu Dazedove Emerging Artist nagrade za 2012., Leslie Kulesh, ne treba pretjerano predstavljati. Od video arta, preko skulptura i instalacija do performansa, Leslie za svoj rad kaže da je utemeljen na satiri te da se najčešće bavi odnosom suvremene tehnologije, feminizma, mode, ekologije i kulture celebrityja.

“Propitivanjem ovih malih stvari, primjerice, načina na koji funkcioniraju web stranice ili tko su autori likova u video igrama, pokušavam rehumanizirati svakodnevna iskustva koja inače zanemarujemo.”

https://vimeo.com/52962942

Dia Dear

Kada smo ju već spomenuli, bio bi ju red i kako spada predstaviti. Također inspirirana klupskom gay scenom San Francisca, Dia Dear počela je izvoditi negdje početkom 2011. pod imenom DIAmanda Kallas. U svojim performansima, kaže, nastoji utjeloviti hiper-realno, a iako se uz njih nerijetko veže queer etiketa, Dia ističe da od iste ipak često zazire.

Queer je postao kišobranski termin i kao takav je sasvim beskoristan. Queer za mene znači potpunu drug(ačij)ost; nešto sasvim neprilagođeno i neprilagodljivo, nešto ne može i ne želi biti pozvano, prihvaćeno ili razumljivo. U tom smislu, queer doista određuje moj rad.“

Jesse Kanda

“Jesse Kanda je redatelj digitalnog doba,” stoji na Jessijevim službenim stranicama. Polazeći od 3D dizajna i animacije, Jesse u svojim radovima eksperimentira s novim tehnologijama da bi, kako kaže, stvorio hiper-realne slike. Nakon online uspjeha njegovog kratkog filma Dutch Fire, surađivao je na projektima s Comme des Garçons, Kanye Westom, FKA Twigs i SSENSE. U zadnje vrijeme radi na projektu s glazbenim producentom Arca-om, a njihov zajednički video TRAUMA premjerno je prikazan krajem prošle godine u MoMA PS1.

The Soft Pink Truth

I za kraj, jedna glazbena preporuka! The Soft Truth je solo alter ego Drewa Daniela, polovice baltimorškog elektronsko dua Matmos. Ukratko, riječ je o queer electro projektu kojeg je Daniel započeo 2001. na nagovor house producenta Matthewa Herberta. The Soft Truth ove će godine izdati black metal album pod nazivom Why Do The Heathen Rage? koji black metal istovremeno slavi i kritizira jer nerijetko skreće pogled pred seksističkom i homofobnom politikom kakva (još uvijek) dominira scenom.


Povezano