Objavljeno

Javne knjižnice mogu odigrati važnu ulogu u transformaciji društva

Projekt ‘Javna knjižnica’ predstavlja ideju o znanju dostupnom svima. Još od svojih početaka u 18. stoljeću, javne knjižnice nisu dopuštale da logika tržišta diktira tko ima pristup znanju i obrazovanju. U tom kontekstu obrazovanje gubi komercijalnu notu, a knjižničar može biti svatko, što je bitno za održavanje kolektivne memorije.

Pričom o javnim knjižnicama propituje se društvena odgovornost kulture i umjetnosti, a upravo slobodarska arhivistika može igrati važnu ulogu u mijenjanju društva.

Kustoski kolektiv WHW i Multimedijalni institut kroz izložbu u Galeriji Nova predstavljaju digitalne repozitorije UbuWeb i Monoskop, te razne umjetničke,  dokumentarne, filmske i video radove, tekstove i knjige, kojima je zajedničko problematiziranje autorskih prava i javnih resursa kroz povijesna razdoblja.

Osim izložbe, u tijeku je i konferencija koja dovodi umjetnike/ce i aktiviste/kinje u području javnih knjižnica. Neki od izlagača/ica bili su Anthony Davies i Rosemary Grennan iz Velike Britanije, koji su govorili/e o radu taktičkog arhiva MayDay Rooms.

Njegova svrha je arhiviranje i publiciranje povijesnog materijala vezanog za društvene pokrete, eksperimentalnu kulturu i marginalizirane grupe. U svojem prostoru stacioniranom u Londonu nude pristup tim materijalima, a osim što je to mjesto za čitanje i učenje, namijenjeno je i široj zajednici koja ga koristi za okupljanje i održavanje sastanaka i diskusija.

Noa Treister predstavila je Učitelja neznalicu i njegove komitete iz Srbije, javnu knjižnicu koju naziva mjestom samoobrazovanja. Oni se primarno bave tekstovima i knjigama jugoslavenske humanistike, pošto smatraju da je to područje nepravedno zapostavljeno. Cilj je ponuditi alternativnu perspektivu i potaknuti na ponovno kritičko promišljanje povijesti regije. U diskusije, radionice, i grupe za čitanje  uključeni su ljudi iz svih društvenih slojeva  bez obzira na prvobitno obrazovanje.

 

Piše: Sunčana Doričić


Povezano