Objavljeno

Novi virtualni arhiv posvećen srednjoeuropskim umjetnicama

Nedavno je pokrenut virtualni arhiv pod nazivom Sekundarni arhiv (Secondary Archive) u čijem su fokusu umjetnice Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Arhiv zasad okuplja 250 umjetnica različitih generacija, a planira nastaviti rasti kako umjetnice iz središnje Europe ne bi ostale marginalizirane.

Arhiv je pokrenula Zaklada Katarzyna Kozyra iz Varšave u suradnji s međunarodnim partnerima, a namijenjena je prvenstveno istraživačima i kustosicama iz regije, ali i svima ostalima koje zanima ovo područje.

Obrazovanje u srednjoj i istočnoj Europi uvijek se temeljilo na zapadnim povijesnim kanonima. Posljedica toga je da o zapadnoj povijesti umjetnosti znamo više nego o našim susjednim zemljama,” izjavila je Agata Cieślak, koordinatorica arhiva i jedna od uključenih umjetnica. „Važno nam je okupiti regiju i shvatiti što to zapravo znači – jer iako, povijesno gledano, dolazimo iz silčnih sredina, suvremena je situacija potpuno drugačija.”

Početni popis umjetnica sastavila je Zaklada Katarzyna Kozyra i partneri, a živuće umjetnice potom su pozvane da podijele svoje radove i napišu izjavu o tome što stvaraju i zašto, s ciljem da umjetnice govore u vlastito ime.

Naziv arhiva, Secondary Archive, poigrava se pojmom “drugog spola” koji je osmislila Simone de Beauvoir u svojoj knjizi 1949. godine.

Cieślak je izjavila kako su već konkretizirani planovi za širenje arhiva na Bjelorusiju i Ukrajinu, a kasnije i na Latviju, Estoniju i Litvu. [K.D.] Artnet…


Povezano