Objavljeno

Predstavljena knjiga ‘Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?’ namijenjena poduzetnicama

U sklopu istoimene konferencije jučer je u zagrebačkom hotelu Westin predstavljena knjiga ‘Kako pokrenuti i voditi posao od kuće?‘. Kako mreža poslovnih žena Women in Adria kućni ured smatra najboljim inkubatorom ženskog poduzetništva, skupina stručnjaka i stučnjakinja u knjizi donijela je najvažnije savjete vezane uz kućni ured – od onih o uređenju do onih o financijama i zaštiti na radu. U knjizi je mreža poslovnih žena odgovorila na potrebe sve većeg broja žena koje se odlučuju na samozapošljavanje i rad iz kućnog ureda.

Riječ je o priručniku koji uz mnoštvo praktičnih savjeta o organizaciji i uređenju kućnog ureda donosi i preporuke stručnjaka/inja kako poslovanje takvog ureda uskladiti sa zakonskom regulativom. Autori/ce su Kristina Brkić, Marija Šarušić, Danijela Iveljić, Božica Martinko, Martina Čižmić i Miroslav Wranka.

Predstavljajući knjigu na edukativnoj konferenciji osnivačica mreže Women in Adria, Ivana Matić, kazala je kako je rado od kuće specifičan oblik poslovanja o kojemu ova knjiga daje cjelovitu sliku. Među ostalim, u knjizi se nalaze savjeti o financijama, zaštiti na radu i zaštiti od požara te savjeti za izbor tehnologije, od preporuka računalne opreme do korisnih alata za poslovanje u ‘oblaku’. 

„Ova knjiga želi ohrabriti sve žene i majke koje imaju veliku zalihu kreativnosti i dobre volje, da se odvaže i pokrenu posao od kuće. Zato posljednje poglavlje donosi stvarne priče uspješnih hrvatskih poduzetnica u kojima žene koje maštaju o svojem biznisu, mogu pronaći nadahnuće“, istaknula je Ivana Matić.

Vlasnica i direktorica tvrtke Ergon, Danijela Iveljić, istaknula je kako knjiga može poslužiti postojećim poduzetnicama koje rade od kuće kao sjajna provjera rade li sve u skladu sa zakonom, te poticaj da unaprijede svoje poslovanje. Uz to, knjiga služi kao izvrstan vodič koji može budućim poduzetnicama pomoći da hrabro zakorače u novu karijeru. Kako ih financijski dio pritom ne bi ustrašio, knjiga pojašnjava u kojem pravnom obliku mogu djelovati, što sve spada u troškove kućnog ureda, koje evidencije trebaju voditi te zašto trebaju imati knjigovođu/tkinju, odnosno računovođu/votkinju.

„Svaki poduzetnik, kako onaj koji zapošljava samo sebe, tako i onaj s više zaposlenih svoje poslovanje treba uskladiti sa zakonima o zaštiti na radu te zaštiti od požara. Ako je riječ o samozaposlenoj osobi koja radi iz kućnog ureda, ona mora biti osposobljena za početno gašenje požara, a njezin prostor mora zadovoljiti minimalne tehničke, odnosno sigurnosne uvjete. Poduzetnici pak koji zapošljavaju dvije ili više osoba, moraju zadovoljiti mnogo više uvjeta te provesti niz ispitivanja“, savjetuje Božica Martinko, diplomirana inženjerka sigurnosti iz tvrtke Abeceda zaštite.

Inače, čak 90 posto poduzetnica u Hrvatskoj koje imaju djecu, rade od kuće, pa mreža Women in Adria kućni ured smatra najboljim inkubatorom ženskog poduzetništva, jer rad od kuće poduzetnicama pruža željenu fleksibilnost. Iskustva poduzetnica koje je anketirala Women in Adria, otkrivaju da i kad im poslovanje naraste te se ukaže potreba za vanjskim uredom, poduzetnice često kombiniraju rad iz kućnog i vanjskog ureda.

Povezano