Objavljeno

Podrži VoxFeminae portal!

Pisaći blok na koji će sve vaše kolegice i kolege biti ljubomorni

Jesen je pred vratima, stigle su i kiše, no naša sredstva za rad polako presušuju. S obzirom da je portal u 2022. dobio najmanje financijskih sredstava u proteklih ne-pamtimo-koliko godina, a donatori unatoč smanjenoj potpori očekuju od nas isti broj tekstova (khm!), trebamo vašu pomoć kako bismo zadržale kvalitetu i kvantitetu sadržaja te izgurale ovu godinu do kraja.

Iako smo nekoć imale pravu redakciju, široki krug suradnica/ka i grupu volonterki, unatrag nekoliko godina borimo se da preživimo, a osobe (točnije, osoba) koje rade na portalu čine to paralelno s radom na drugim projektima udruge. Nažalost, prostor za feminističke medije u Hrvatskoj se značajno smanjio, naše kolegice bile su prisiljene ugasiti svoje portale, a i mi se svake godine iznova pitamo kako ćemo dalje.

Neprofitni mediji su u teškom položaju ne samo u Hrvatskoj, već diljem Europe. Već neko vrijeme razmatramo različite modele financiranja kako bismo osigurale održivost portala, a u međuvremenu trebamo pomoć naših čitateljica i čitatelja – za koje, uostalom, sve ovo i radimo. U trenucima obeshrabrenosti i pesimizma, vaši klikovi, lajkovi i dijeljenje tekstova potvrđuju nam da to što radimo ima smisla.

To nam govori i činjenica da nam se neprestano javljaju suradnice/i s prijedlozima tema te nove autori/ce zainteresirane za suradnju, a mi im moramo ponavljati da nemamo dovoljno sredstava ili naprosto nemamo kapaciteta da se bavimo tekstovima mimo onih koje smo dužne isporučiti donatorima – a koji su često tematski vrlo ograničeni pa nemamo slobodu pisati o svemu što nas zanima i što smatramo bitnim.

Primjerice, na poziv za tekstove o strašnim ženama koji smo organizirale ovog ljeta javio se neočekivano velik broj autora/ica, što pokazuje da postoji očiti interes za ovu temu. Svakako bismo voljele nastaviti širiti našu bazu tekstova o strašnim ženama, a za to nam treba vaša podrška. Primjerice, ako vam je neka strašna žena posebno prirasla srcu, a nema je u našoj bazi, donacijom možete osigurati produkciju teksta. Također nam se možete javiti ako volonterski želite napisati neku strašnu ženu (vidi upute dolje).

Donacije možete uplatiti na naš račun:

  • Naziv: Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’
  • Adresa: Nova cesta 24, Zagreb
  • IBAN: HR2424840081103317687
  • SWIFT: RZBHHR2X
  • Opis uplate: DONACIJA

U znak zahvalnosti, svima koji uplate donaciju od minimalno 60 kn (7,96 eur; fiksni tečaj konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna) poklanjamo prekrasni VF blok (dizajnirala Diana Mataković) koji je dostupan u ograničenom broju primjeraka! Ako uz donaciju želite ovaj ekskluzivni poklon, potrebno je na našu email adresu info@voxfeminae.net poslati potvrdu o uplati i adresu za slanje bloka (moguće je i osobno preuzimanje u Zagrebu, na Trešnjevki – javite se na mail radi dogovora).

Još jedan način kako nas možete podržati je medijsko partnerstvo. Ako organizirate festival ili neko drugo događanje (koje je u skladu s našim vrijednostima), možete nas podržati zakupom medijskog prostora, a mi vam zauzvrat dajemo vidljivost i kvalitetan sadržaj posvećen onome što radite. Cjenik oglašavanja dostupan je ovdje, a otvorene smo i za vaše prijedloge suradnje.


Za one koje žele znati više, u nastavku saznajte kako se kretao proračun portala u proteklih nekoliko godina.

Kronologija financiranja

U 2015. godini rad portala financijski su podržavali Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija (AEM) s ukupno 296.063 kn. Na portalu je objavljeno 327 autorskih tekstova duže forme. Čitanost portala bila je između 30 i 40 tisuća pregleda mjesečno, a na Facebooku imamo 11.262 pratitelja/ica.

U 2016. godini rad portala financijski su podržavali Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, HAVC i AEM s ukupno 255.604 kn. Čitanost portala bila je između 40 i 50 tisuća pregleda mjesečno, producirano je 246 autorskih tekstova, a na Facebooku nas prati 14.213 osoba.

U 2017. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, HAVC i AEM s ukupno 133.604 kn. Unatoč značajnom smanjenju sredstava za rad, mjesečna čitanost se zadržava na 40 tisuća pregleda, objavili smo 136 autorskih tekstova duže forme, a broj pratitelja/ica na Facebooku raste na 15.555.

U 2018. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb i AEM sa 143.604 kn. Objavljena su 124 autorska teksta, čitanost portala je oko 30 tisuća pregleda mjesečno, a broj FB pratitelja/ica 16.776.

U 2019. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, AEM i HAVC s 95.717 kn. Zbog daljnjeg smanjenja sredstava za rad, pve godine je producirano 115 autorskih tekstova. No, čitanost portala je i dalje oko 35 tisuća pregleda mjesečno, a broj FB pratitelja/ica 18.230.

U 2020. godini rad portala financijski su podržavali Grad Zagreb, AEM i HAVC s ukupno 95.717 kn. Producirano je 105 autorskih tekstova. Čitanost portala je oko 40 tisuća pregleda mjesečno, a na FB-u nas prati gotovo 20 tisuća ljudi.

U 2021. godini financijski su nas podržavali AEM, HAVC, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija s ukupno 103.300 kn. Čitanost portala zadržavamo na 40 tisuća pregleda mjesečno, a na FB-u broj pratitelja/ica prelazi 20 tisuća. S navedenim sredstvima uspijevamo producirati 86 autorskih tekstova, dok zahvaljujući europskim projekima koje provodimo te potpori Zaklade Kultura nova (za projekt Mreže kulturnih rodnih praksi) produciramo još 21 autorski tekst.

U 2022. godini ostvarujemo podršku AEM-a, HAVC-a, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija u iznosu od 86.800 kn, što je najmanje dosad. Unatoč kontinuiranom smanjenju potpore AEM-a unatrag nekoliko godina, dužne smo isporučiti isti broj tekstova, zbog čega smo prisiljene smanjiti iznose honorara za vanjske suradnice i suradnike. Broj mjesečnih pregleda i dalje je oko 35 tisuća, a broj pratitelja/ica na FB više od 22 tisuće.


Želiš pisati za Vox?

Vrste tekstova koji nas zanimaju su komentari i eseji, analize i problemski tekstovi, kritike, recenzije i preporuke (serija, filmova, knjiga, izložbi), teorijska čitanka, tekstovi o ženskoj i queer povijesti…

Možeš nam se javiti emailom na info@voxfeminae.net te priložiti kratki opis (do 1000 znakova) dosadašnjeg aktivističkog, stručnog i/ili novinarskog iskustva te primjer rada (objavljenog ili neobjavljenog) koji smatraš releventnim kao referencu za pisanje na VF portalu. S obzirom da te ne poznajemo, ili ne dovoljno, poželjno je da predložiš konkretnu temu (max. 3) o kojoj bi htio/htjela pisati. Ukoliko nam se prijedlog svidi, javit ćemo ti se povratno radi daljnjeg dogovora s urednicom. Naručeni tekstovi se honoriraju (osim ako nije drugačije dogovoreno). Gotovi tekstovi koje nam ponudite za objavu, a koji nisu unaprijed dogovoreni s urednicom, ne honoriraju se.


Povezano